Nedavno strahotno neurje je v celi Sloveniji pomenilo najprej šok, potem bolečino in jok ter kmalu tudi polno dlan solidarnosti in pomoči. Ko smo se pogovarjali, kako bi lahko komu pomagali tudi mi, smo se spomnili Juretovega sklada. In odločili smo se pomagati Lučanom. V teh dneh predstavljamo zgodbe z tega zgornjesavinjskega kraja, kjer sedaj čistijo in odpravljajo posledice neurja.


Poplave v Lučah 7

Zgodba preprostih ljudi, prizadetih v poplavah, ki ni prišla na TV – 7. del

Ker sem ljubiteljica narave, sem se velikokrat odpravila po urejeni pešpoti ob Savinji do Etno vasice, naprej do Vlcarske bajte in do jezu na Savinji. Ob šumenju reke človek pozabi na skrbi, se napolni z energijo.

Naj povem, Etno vasica je muzej na prostem. Hiške v vasici so zgrajene iz starega lesa ter opremljene s staro opremo in rokodelskimi orodji. Med njimi najdemo lesarsko, čevljarsko, krojaško in kovaško delavnico, črno kuhinjo, mlin ter hiško s krušno pečjo in staro lekarno. Nedolgo nazaj so sredi vasice postavili še cerkvico, ki so jo izdelali domači tesarji.

Danes pa je vse drugače. Nekaj hišk in cerkvico je odnesla deroča reka, vrh cerkvice se je našel 2 km nižje, kje je ostalo, se ne ve. Pešpoti skoraj ni več. Na jezu, ki je imel za ozadje mogočno Raduho, so se fotografirali številni turisti, namakali noge v zame vedno ledeno Savinjo.

V prvih dneh po poplavah so na obrežju ležale postrvi in šarenke. Lahko bi lovila ribe na suhem. Ko smo hodili gledat, kaj se je zgodilo z našimi Prodami, smo samo s solzami v očeh ugotavljali, da naših Prod ni več. Naj povem kaj so Prode. Domačini pravimo Prode celotnemu območju od vasi navzgor ob Savinji vse do jezu, ki ga danes žal ni več. Ne samo Prode, Luče ne bodo nikoli več takšne, kot so bile.

AK

Foto: AK


Juretov sklad

Vsi, ki boste prispevali v Juretov sklad, ste lahko prepričani, da bo prišel denar v prave roke. Morda ne bomo vedno zapisali imen in naslovov ljudi, ki bodo dobili pomoč (če seveda tega ne bodo želeli). Predstavili pa bomo njihove zgodbe in se prepričali, da bo šel denar v prave roke. Račun Juretovega sklada je odprt na RKS OZ Trbovlje, tudi zaradi tega, da je zagotovljena transparentnost pomoči, z denarjem pa upravlja OU Juretovega sklada.


Pomoč lahko nakažete na:

RKS OZ Trbovlje

Ulica 1. junija 4, Trbovlje

SI56 0233 0001 5706 240

sklic 00 10021972

Namen: Juretov sklad

Koda: CHAR


Savus

Foto: AK (etno vasica, jez, porušene hiške, uničena cerkvica, riba na suhem, uničena pešpot, spodkopana vlcarska bajta)