Čaka nas še en sončen dan. Mali petek danes zaznamujejo predvsem dogodki za otroke, ki dopoldne potekajo v vseh treh krajih. Zvečer se lahko odpravite na nastop Ajde Stine Turek pred DDT ali pa v kino na ogled filma Zločini prihodnosti. Ne pozabite – naredite si dan in naredite ga tudi drugim.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Četrtek, 17. avgust 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo večinoma sončno. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 19, najvišje dnevne od 27 do 30°C.

Jutri bo dopoldne večinoma sončno, popoldne spremenljivo oblačno, nastalo bo nekaj ploh in neviht. V soboto bo sončno in še nekoliko bolj vroče.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje ob Savi in cesti Krtina–Moravče–Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Trojane–Izlake–Zagorje je pri Spodnjih Izlakah promet oviran do 30. avgusta zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Renkah urejen izmenično enosmerni promet in kratkotrajne zapore (do 15 minut).

Na cesti Bevško–Trbovlje je Trbovljah (Vodenska cesta) do 31. avgusta urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Trbovlje–most čez Savo je do 31. avgusta urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Zagorje–Trbovlje–Hrastnik je v Trbovljah (vodenska cesta) do 31. avgusta urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik–most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na cesti Hrastnik–Dol pri Hrastniku je pri Brnici do 25. avgusta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi obnove vozišča.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik je urejen izmenično enosmerni promet zaradi poškodbe vozišča.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je pri Knezdolu do 24. oktobra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi urajevanja odvodnjavanja.


Preskrba z vodo

Komunala Trbovlje obvešča odjemalce na območju vodovoda Čeče (naselji Čeče in Ostenk ter zaselek Ojstro v Čečah), da pred uporabo v prehranske namene, velja ukrep prekuhavanja. Ukrep velja do preklica. Za ostale uporabnike javnega vodovoda v Trbovljah ukrep prekuhavanja ne velja.


Električna energija

Za danes ni napovedanih izklopov električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 10. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Prečna nizkonapetostni vod Sladič (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena


Dogodki


Počitnice, počitnice

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


DPM Trbovlje

Danes bodo otroci v sklopu DPM Trbovlje odšli na obisk. Nekaj bodo izvedeli o zdravi prehrani in se udeležili kuharske delavnice z naslovom Skuhajmo si pravljico. Jutri se bodo odpravili na bazen, kjer se bodo kopali, organizirane pa bodo tudi igre v vodi. Poletno počitniško varstvo poteka od 9. do 13. ure. Za popoldansko varstvo se morajo starši posebej dogovoriti.


DPM Zagorje ob Savi

Danes si lahko ob 9.30 otroci udeležijo dogodka Vrvež v parku, ki ga organizira DPM ZoS. Dobijo se v parku pri poldnevniku. Za več informacij se obrnite na info@dpm-zagorje.si.

 


DPM Hrastnik

Obisk rudnika Sitarjevec v Litiji

Otroci se bodo danes 8.00 uri zbrali na železniški postaji v Hrastniku in se z vlakom odpeljali v Litijo. Tam si bodo ogledali rudnik Sitarjevec, ki je naravoslovna in zgodovinska učilnica v naravnem okolju. Vrnili se bodo okoli 15. ure.

Prispevek znaša 8€, v ceno pa je vključen prevoz in vse dejavnosti (del cene krije OZPM Hrastnik). Obvezne so prijave na sedežu OZPM Hrastnik, Log 3, po telefonu 03/56 42 378 ali krchrastnik@siol.net. V primeru dežja izlet odpade.


Jazz večer – Ajda Stina Turek

Danes ob 20.00 vabljeni pred Delavski dom Trbovlje, kjer se bo odvijal jazz oder. Tokrat bo nanj stopila Ajda Stina Turek. Pred koncertom se bo z njo pogovarjala Nina Novak. V primeru dežja bo koncert v klubu ZMŠT.

 


Zasavska ljudska univerza

Danes bo v prostorih medgeneracijskega središča, (Trg borcev NOB 3, Dol pri Hrastniku) ob 12. uri potekala delavnica z naslovom Prva pomoč pri uporabi sodobnih digitalnih tehnologij. Delavnica bo v pomoč vsem, ki imajo težave z računalnikom, telefonom ali tablico. Na delavnico pridite pripravljeni – s svojimi vprašanji in z dilemami glede uporabe (pametnih) naprav. S seboj prinesite tudi svoje naprave. Za dodatne informacije so dosegljivi prek elektronske pošte matic.uduc@zlu.si ali po telefonski številki 031 617 478.


Zasavske knjižnice

V zasavskih knjižnicah velja do konca avgusta poletni odpiralni čas. Ob sredah je Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 13. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta  8. do 14. ure. Enota Dom Svobode je odprta od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju ob Savi je odprta od 11. do 19. ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.

 


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.

 


Delavski dom Trbovlje – kino

Zločini prihodnosti

ob 20. uri

Drama, izvirni naslov Crimes of the Future (2022, Kanada in Grčija). Režija: David Cronenberg; scenarij: David Cronenberg; igrajo: Viggo Mortensen, Léa Seydoux, Kristen Stewart, Scott Speedman

Zločini prihodnosti so futuristični film noir, s katerim se David Cronenberg vrača k svojim body horror koreninam, hkrati pa raziskuje teme umetnosti, tehnologije, evolucije in ekologije.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Avgust Podlunšek

Na današnji dan se je v Hrastniku leta 1907 rodil inovator in mojster cizelerskega poklica, ki je tesno povezan s steklarstvom, Avguštin Avgust Podlunšek. Po zaključku izobraževanja v Ljubljani se je vrnil nazaj v Hrastnik in se zaposlil v steklarni. Leta 1935 je po svoji zamisli izdelal stroj za izdelovanje baterijskih leč. Izobraževal se je tudi v Mehiki, v Pančevu v Srbiji pa je na noge postavil tovarno ampul. Za zasluge na gospodarskem področju mu je SFRJ podelila odlikovanje Orden rada (Red dela). Umrl je 26. julija 1986 v Hrastniku.


Svetovni dnevi

Na današnji dan v koledarju ni zapisanega nobenega svetovnega dneva. Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

Danes v Sloveniji praznujemo praznik združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom ali priključitev Prekmurja matičnemu narodu, ki ni dela prost dan. Na današnji dan je Prekmurje po določilih Pariške mirovne konference pripadlo Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev, s čimer so bili prekmurski Slovenci po stoletjih madžarske oblasti znova združeni z matičnim narodom. Praznik so uvedli leta 2006, od leta 2009 pa se na vsake pet leta prireja državna proslava.


Savus