ponedeljek, 15 julija, 2024

Iz te kategorije

Jančič tretji na DP

Trboveljski kolesar Klemen Jančič, član novogoriške članske ekipe MebloJogi Pro-Concrete je v nedeljo, 13. avgusta, na državnem prvenstvu v vzponu, ki je potekal v Ilirski Bistrici, dosegel tretje mesto v kategoriji mlajših članov (U23), v kateri letos nastopa prvo leto.

Klemen Jančič je star 19 let. Letos je maturiral na GESŠ Trbovlje, kjer je obiskoval športni oddelek, oktobra pričenja s študijem na Fakulteti za šport v Ljubljani.

»Kolesarstvo sem začel trenirati leta 2019, name so velik vtis naredili dosežki Primoža Rogliča v letu prej. Pridružil sem se kolesarskem društvu Tanin Sevnica, kjer je takrat že treniralo nekaj Trboveljčanov. Pri sevniškem klubu sem ostal do konca kategorije starejših mladincev,« pravi o začetkih svoje športne poti Klemen.

V štirih sezonah (dve leti pri mlajših mladincih in dve pri starejših) so dirkali predvsem dirke za Pokal Slovenije – večinoma kriterije, največ izkušenj pa so dobili na dirkah v tujini, predvsem v Italiji. »Tam so dirke daljše, zahtevnejše. Na startu je veliko več kolesarjev, kar te že malo bolj pripravi na članske dirke kot dirke v Sloveniji. Poleg tega pa sem se sam udeleževal številnih rekreativnih kolesarskih maratonov in vzponov. Na slednjih sem bil skoraj vedno na stopničkah. A ti vzponi ne štejejo nikamor in sem se jih udeleževal zgolj za trening in zabavo,« pravi Klemen.

Na pokalnih tekmah so se njegove uvrstitve večinoma vrtele okoli prve deseterice. Velikokrat se je znašel tudi v pobegih, tako v Sloveniji kot tudi na večjih dirkah, saj rad dirka agresivno. Klemen: »Žal se mi nikoli ni poklopilo!«

V začetku lanskega leta se je dogovarjal z ekipo Cannibal Team, da pride v Belgijo na nekaj dirk. Ta ekipa je v tem letu postala razvojna ekipa za mladince ekipe svetovne serije Bahrain Victorious. Žal se je zapletlo na Kolesarski zvezi Slovenije, saj takšnega primera do tedaj še ni bilo in je vse skupaj padlo v vodo,« je povedal Trboveljčan. Za kolesarstvo je navdušil tudi sestro Katarino, ki je bila v prejšnjih letih državna podprvakinja v cestni vožnji ter vzponu.

V letošnjem letu je prestopil v člansko ekipo MebloJogi Pro-Concrete. V Sloveniji deluje le pet članskih ekip, kar pomeni precejšnjo selekcijo za kolesarje, ki prestopajo iz mladinske v člansko konkurenco. »Preskok iz mladincev je bil kar velik. Poleg tega sem v začetku leta zbolel, zato sem izpustil nekaj dirk. Pomladi sem dirkal v Italiji, potem je pa sledila že matura. Za pripravo na sprejemne preizkuse za Fakulteto za šport sem se udeležil tudi duatlona, kjer sem zmagal v kategoriji Duatlon za vse,« je povedal mladi trboveljski kolesar.

Pred glavnim ciljem sezone – državnim prvenstvom v kronometru ter državnem prvenstvu v cestni dirki je zbolel. Kronometer je odpeljal z vročino (Klemen: Rezultat je bil zato katastrofalen.), na cestni dirki pa ni startal. Do državnega prvenstva v vzponu je potekalo vse tako, kot si je zamislil. Prišel je nazaj v tekmovalni ritem in osvojil tretje mesto. »To pa je bil le del tempiranja forme za dirke, ki sledijo, oziroma takšen rezultat, s katerim upam, da si zagotovim mesto na mednarodnih jesenskih dirkah, ki spadajo pod UCI,« je zaključil svojo pripoved o športnih uspehih in načrtih Trboveljčan Klemen Jančič.

Savus

Foto: osebni arhiv


 

Isti avtor