nedelja, 16 junija, 2024

Iz te kategorije

Priznanja inovatorjem Zasavja

Inovacije imajo v Zasavju dolgo in bogato tradicijo. Podjetja, šole in druge institucije ter organizacije zelo dobro spodbujajo inovativnost zaposlenih, učencev, dijakov in drugih uporabnikov.

Doslej priznanja za 640 inovacij

V Zasavju smo do danes zaploskali že 640 inovacijam, ki jih je razvilo več kot 1.800 inovatorjev, kar je res izjemno. Zasavska gospodarska zbornica je prva pričela podeljevati priznanja inovatorjem. Pozneje so pričeli s podelitvami tudi v drugih regijah in na nivoju države.

Zasavska gospodarska zbornica je na razpis Inovacije Zasavja za leto 2024 prejela 20 inovacijskih prijav, pri katerih je sodelovalo točno 100 inovatorjev.  V Delavskem domu Zagorje je v torek, 28. maja, potekala 28. svečana podelitev priznanj inovatorjem Zasavja. Podeljenih je bilo 7 zlatih in 13 srebrnih priznanj.  Na nacionalni nivo se uvrščajo 4 zlate inovacije.

Govorniki

Na svečani podelitvi so udeležence pozdravili generalni direktor Steklarne Hrastnik in predsednik Zasavske gospodarske zbornice Peter Čas, podpredsednik Državnega sveta in župan občine Zagorje Matjaž Švagan ter generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije Vesna Nahtigal.

Čarobno branje

Inovatorjem in udeležencem dogodka so učenci OS Trbovlje pod imenom Black Demons predstavili inovativno podjetno idejo z naslovom Čarobno branje 2.0. Učenci so si zastavili cilj, da ustvarijo orodje, s pomočjo katerega bo učenje branja bolj zanimivo. Njihov namen je bil ustvariti prostor, kjer bi se ob branju predvajali zvočni, vizualni učinki, bralec pa bi bil za pravilno prebrane besede nagrajen. Z idejo so učenci pod mentorstvom Urške Jerman in Gregorja Gune sodelovali na tekmovanju First Lego League. Z zelo uspešnim nastopom so se uvrstili v finale FLL Adria.

Program

V Zasavski gospodarski zbornici so prepričani, da bomo v prihodnosti o njih zagotovo še slišali in brali. Za glasbene vložke so poskrbeli učenci in učitelji GŠ Zagorje ter uporabniki VDC Zasavje. VDC Zasavje je za inovacijo Gradimo vključujoče, inovativno in povezano Zasavje leta 2021 prejeli zlato priznanje Zasavske gospodarske zbornice, na nacionalnem nivoju pa tudi posebno priznanje za inovacijski izziv. Na slavnostni nacionalni podelitvi leta 2021 je prejel tudi priznanje za najboljšo inovacijo po izboru javnosti.

Zlata priznanja

Na letošnji podelitvi so zlato priznanje prejeli:

 

  • Proga rollerski (Ivan Andres Arnšek, Sergej Smrkol) za Proga tekaško rolko z zavoro.
  • ETI Elektroelement (Peter Benko, Blaž Pleterski, Vid Petelin, David Resner, Jože Majdič, Matija Strehar, David Kralj) za avtomatizacijo proizvodnje inštalacijskega odklopnika ETIMAT P
  • Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje ( Uroš Ocepek, Žiga Podplatnik, Matej Notersberg, Vasja Markič, Tanja Kolar, Simona Izgoršek, Katja Krevl, Vesna Kralj) za učilnico Metaverum
  • Eti Elektroelement (Matej Kavšek, Said Beganović) za novi fotovoltaični varovalčni ločilnik EFH 10/14 1500 V d.c.
  • Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje in Gimnazija Ledina ( Uroš Ocepek, Stana Kovač Hace (STPŠ); dijaka STPŠ Trbovlje: Nik Bregar in Aleksej Lazar, Nika Cebin (Gimnazija Ledina); dijakinja Gimnazije Ledina: Ana Šarc) za KemBitja
  • Eti Elektroelement (Said Beganović, Brane Lebar, Benjamin Zlodej, Matej Kavšek) za IR indikator C
  • Katapult d.o.o. – S.O.S. šola (Alenka Knez (S.O.S. šola), Maja Vezovišek, Neja Brlogar (OŠ Trbovlje), Maša Jazbec) za S.O.S. šola, Žepna matematika.

Prvi štirje prejemniki zlatih priznanj so se uvrstili tudi na izbor na nacionalni nivo. Podelili so tudi 17 srebrnih priznanj.

Savus

Foto: arhiv Savus (iz preteklih let)


 

Isti avtor