Primož Roglič je prejel za letošnje dosežke, med njimi najbolj izstopa zmaga na tritedenski dirki po Španiji, vrsto priznanj. Sezono je končal kot najboljši kolesar na svetu, prejel je zlato kolo KZS, slovenski športni novinarji pa so ga proglasili za športnika leta 2019 v Sloveniji. Njegovo priznanje je še več vredno, če poudarimo, da je drugi fenomenalni košarkar Luka Dončič, tretji pa svetovni prvak v motokrosu Tim Gajser.

Društvo športnih novinarjev Slovenije je na svečani prireditvi 17. decembra proglasilo najbolj uspešne športnike v letu 2019. Za športnika leta so izbrali kolesarja iz Strahovelj v občini Zagorje Primoža Rogliča. Športnica leta je postala športna plezalka Janja Garnbret, najboljša ekipa pa moška odbojkarska reprezentanca. Drugouvrščena sta Ilka Štuhec in Luka Dončić, tretjeuvrščena pa Eva Terčelj in Tim Gajser.

Roglič je prejel 272 glasov, Dončić 200, Gajser 106, manj kot 20 pa so jih prejeli naslednji športniki: Tadej Pogačar, Luka Božič, Jan Oblak, Benjamin Savšek in Tim Mastnak. Med športnicami je zmagovalka Janja Garmbret prejela 269 glasov, Štuhec 208, Terčelj 78, Polona Hercog 27, Klara Apotekar 17, Maja Mihalinec pa 10. Eno točko je prejela tudi Trboveljčanka, kapetanka košarkarske reprezentance Nika Barič.

Primožu Rogliču je priznanje podelil predsednik evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin. Roglič je med drugim ob prejemu priznanje dejal: »Najlepša hvala za čestitke, bilo je luštno leto.” Dodal je, da je bil najlepši dogodek rojstvo sina. Ob hudomušni pripombi voditelja večera, športnega novinarja Saše Jerkovića, ki je sovoditeljici, igralki Ajdi Smrekar, dejal, da je pred njima zadnji zmagovalec Dirke po Španiji in prihodnji Dirke po Franciji, je Primož hudomušno dodal: “Iz vaših ust v božja ušesa.”

Roglič je v imenu športnikov spregovoril tudi na sprejemu pri predsedniku Borutu Pahorju v predsedniški palači. Dejal je: »Hvala za vso dosedanjo in prihodnjo podporo. Mi bomo še naprej: prvič najboljši, drugič dobri in tretjič se nam bo vse podrlo. Vedno pa se bomo borili pošteno do zadnjega atoma moči.«

Primož ni prvi zasavski športnik, ki je prejel najvišje priznanje novinarjev v samostojni Sloveniji. Leta 2011 so namreč za športnika leta razglasili kajakaša na divjih vodah, Hrastničana Petra Kauzerja.

Savus

Foto: Bobo