Mladinski center Zagorje ob Savi je s sodelujočima partnerjema, Stanovanjskim podjetjem Zagorje in Turističnim društvom Ruardi, že lani dobil potrjeno financiranje projekta Lov na črni zaklad, ki so ga prijavili na razpis Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, Evropa investira v podeželje. Vrednost projekta znaša 62.000 evrov, iz naslova razpisa bodo dobili 85 odstotkov sredstev oziroma 45.500 evrov, ostalih 15 odstotkov bo pokril občinski proračun.

Projekt je zasnovan za spodbujanje in razvoj turizma v zagorski občini, s poudarkom na predstavitvi zgodovinske in kulturne dediščine kraja. Načrtovan je kot projekt, ki zajema izdelavo aplikacije za vodene turistične pohode za pametne telefone in tablične računalnike, prenovo dvorane v stavbi Proletarca in eno zaposlitev za čas trajanja projekta in za obdobje vsaj treh let po njegovem zaključku.

Aplikacija, ki jo bodo izdelali, uporabnika usmerja na voden pohod, ob katerem na zabaven in interaktiven način spoznavajo različne kulturne, družabne, naravne in zgodovinske posebnosti Zagorja ob Savi. Uporabnik pot zaključi v dvorani stavbe Proletarec, kjer najde črni zaklad in dodatne informacije o kraju. V Mladinskem centru Zagorje računajo, da bo turistična pot zanimiva za turiste, seveda pa tudi za domačine, družine, šolarje in druge ciljne skupine, ki želijo na igriv in zabaven način spoznati Zagorje.

Po lanski zaključeni energetski sanaciji stavbe Proletarec je prav dvorana tista, v kateri te dni tečejo obnovitvena dela. Doslej namreč 100 kvadratnih metrov velik prostor ni bil primerno urejen za splošno uporabo, po prenovi tal, sten, stropov in zamenjani elektro instalaciji, pa bo v njej mogoče organizirati koncerte, predstave, seminarje, delavnice, po besedah direktorja MC ZOS Marka Pavloviča pa računajo predvsem na različne oblike športne vadbe. Dvorana naj bi bila predvidoma zaključena aprila, slovesno odprtje pa je načrtovano za avgust, če bodo seveda to dopuščale epidemiološke razmere.

Savus

Foto: arhiv Občine Zagorje