V Tehnoparku Celje so predstavili enega izmed najbolj zmogljivih robotov na svetu – robotskega psa Spota.

Robotika je ena izmed najbolj rastočih tehnologij. Pomembno je, da se s tovrstnimi tehnologijami spoznamo ter se o njih izobražujemo. Kajti robotika močno spreminja našo družbo. In na nas ljudeh je, kako bomo robotske tehnologije uporabili v našem življenju.

Trboveljčani oz. Trboveljčanka dr. Maša Jazbec je ponovno poskrbela za odmevni robotski dogodek. Tokrat je v sodelovanju s Tehnoparkom Celje pripravila javne demonstracije svetovno znanega in priznanega robotskega psa Spota podjetja Boston Dynamics. Ko robota Spota dobijo v roke raziskovalni entuziasti iz Trbovelj, pa seveda lahko pričakujemo spet kakšen nov preboj.

Da znajo v Katapult Robotiki povezati robota NAO in robotsko roko Yaskawa z BCI tehnologijami, že vemo. Tokrat pa so dobili priložnost, da to storijo tudi z robotom Spotom. Amirju Bastanu, Žanu Rajšku in Maši Jazbec je to uspelo. Robota Spota lahko sedaj upravljamo z možganskimi signali. Aplikacija, ki so jo razvili Trboveljčani, je potencial za uporabo robota Spota v rehabilitacijske namene, za opolnomočenje gibalno oviranih ljudi. Nad prebojem so bili navdušeni tudi lastniki robota Spota. Tako, da bomo o razvoju projekta še slišali.

Savus

Foto: dr. Maša Jazbec