Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je v soboto, 1. oktobra, na povabilo župana Občine Litija Franca Rokavca ter zaposlenih in otrok udeležil slavnostnega odprtja nove enote Vrtca Litija – enote Najdihojca in dodal: »Danes sem z vami tretjič, naslednjič pa se vidimo v Predsedniški palači.«

Slavnostno odprtje je potekalo pred Tednom otroka 2022. Predsednik republike je v slavnostnem nagovoru izrazil globoko spoštovanje in hvaležnost vsem pedagoškim delavcem, ki z veliko predanostjo, izjemno srčnostjo in človeško dobroto skrbijo za naše malčke. »Mislim, da imajo naši otroci v naši domovini čudovite pogoje za to, da lahko odraščajo v ustvarjalne svobodne, odprte osebnosti,« je dejal predsednik Borut Pahor in ocenil, da imamo v Sloveniji vzorne vrtce in šole, polne ljubezni in predanosti do naših otrok.

Izpostavil je tudi pomembno vlogo županj in županov, ki imajo izjemen posluh za to, da ne spregledajo svoje pomembne dolžnosti poskrbeti za najmlajše v njihovih sredinah, prav tako pa tudi tovrstno poslanstvo drugih pristojnih institucij. »Želim si, da bi tako tudi ostalo, da bi bil mir in da bi uživali varnost in da bi se lahko posvetili temu, da imamo še boljše pogoje, da bi tukaj odraščali ljudje, ki bodo nekoč prevzeli odgovornost za našo lepo domovino, mi pa se bomo kot njihovi starši in stari starši lahko veselili, da smo jim ponudili najboljše, kar smo jim lahko,« je slavnostni govor sklenil predsednik republike in otroke povabil na obisk v Predsedniško palačo.

Kulturni program so pripravili otroci in vzgojiteljice iz skupine Zajci in Čebelice iz enote Najdihojca, po prireditvi pa je predsednik Pahor skupaj z Ajdo Rupar, Maticem Novakom in Markom Josipovićem ter njihovimi vrstniki ter pedagoškimi delavci svečano prerezal trak pred novo stavbo, ki je tudi energijsko nevtralna in zgrajena po načelih trajnostne gradnje.

V Litiji je vključenost otrok v vrtce nad slovenskim povprečjem. Novi vrtec Najdihojca trenutno obiskuje 138 malčkov, ki jim je na voljo osem sodobnih igralnic, dve plezalni steni in veliko zunanjih površin z raznolikimi igrali. Projekt izgradnje vrtca sta sofinancirali Občina Litija in država. Tudi o tem sta na slovesnosti spregovorila župan Franci Rokavec in dr. Darjo Felda, državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Zbrane je nagovorila tudi ravnateljica vrtca Liljana Plaskan. »Vrtec Litija prinaša dobro energijo,« so bili soglasni.

To je bil tretji obisk predsednika republike Boruta Pahorja v Vrtcu Litija. 25. aprila 2018 je kot slavnostni govornik nastopil na prireditvi Dan vrtca v počastitev 90-letnice organizirane predšolske vzgoje v litijski občini, 7. marca 2020 pa je skupaj s 340 otroki iz vrtca Litija sestavil 24-metrski napis SLOVENIJA, s katerim so skupaj obeležili 30. obletnico sprejema ustavnih amandmajev, ki so uvedli uradno ime naše države: Republika Slovenija.

Savus

Foto: UPRS


 

Prejšnji članek19. Sovretov pohod
Naslednji članekMilenko Mraz