V soboto, 1. oktobra, sta KRC Hrastnik in Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik organizirala že 19. Sovretov pohod iz Hrastnika do Šavne Peči. Pohod je potekal v prijetnem vzdušju in vremenu.

Na pohodu je letos sodelovalo okoli 150 udeležencev, med njimi tudi precej mladih, saj je pot iz Hrastnika po levem bregu Save preko Krnic do Šavne Peči prav primerna za družinsko hojo. Pa tudi pot z Dola pri Hrastniku preko Kovka s postankom na Doberškovi domačiji je prijetna. Večina poti iz obeh smeri poteka po travnikih in skozi gozd, ki se počasi že barva v jesenske barve.

Organizatorji so na cilju v Šavni Peči, rojstni vasi izjemnega prevajalca Antona Sovreta, pripravili kratek kulturni program, v katerem so nastopila članice ŽPZ Svoboda Dol. Zbrane je pozdravila predsednika KS Krnice Šavna Peč Nina Sluga, program pa je povezovala Irena Senčar. Letošnja slavnostna govornica pa je bila prevajalka Marjanca Mihelič. Marjanca Mihelič je prevajalka sodobne madžarske književnosti v slovenski jezik in prejemnica najvišje prevajalske nagrade v Sloveniji (Sovretove nagrade) za leto 2021. Pohodnike je na cilju čakala tudi malica. Tina Mahkota, prevajalka zasavskih korenin, ki pride vsako leto, se je tokrat opravičila.

Idejo za Sovretov pohod je pred dvema desetletjema dala učiteljica in promotorka Hrastnika in Zasavja Fanči Moljk. V teh letih se je pohod na prvo oktobrsko soboto uveljavil kot prijetno druženje ljubiteljev kulture, še posebej literature, in zdravega načina življenja. Tudi letos je Fanči Moljk podelila priznanja za petkratno udeležbo na pohodu.

Savus

Foto: Fanči Moljk