torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Pred devetdesetimi leti

Pisalo se je leto 1928, Slovenci so živeli v tedanji Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev. O tem priča tudi mejni kamen, ki je tedaj na Triglavu ločeval Kraljevino SHS in Italijo. Na fotografiji je dobro viden, čeprav ni bil kamen razlog, da je nastala. Razlog je bil podvig enajstih Trboveljčanov, takrat starih okrog 20 let, ki so osvojili najvišji slovenski vrh. Z njimi je bil njihov nadučitelj. Čeprav se je prav leta 1928 pojavila prva barvna fotografija, je pričujoča še črno-bela. Že to, da so se Trboveljčani lahko fotografirali, pa je bil svojevrsten privilegij, saj je bil fotoaparat v tistem obdobju prava redkost.

Objavljena fotografija je bila posneta 3. avgusta 1928, v uredništvo Zasavca pa jo je prinesel Polde Knez. Slika je last njegove soproge Ane, na njej pa je njen oče Ivan Jazbec. Žal nam ni uspelo izvedeti vseh polnih imen ljudi na fotografiji, a po naših podatkih so na njej: Močilnikar, Leopold Majdič, Kostanjšek, Kreže, Miklavčič prvi, Miklavčič drugi, Potočnik, Milka Ocepek, Olga Kreže, Ela Božkinova, Ivan Jazbec in slovenski učitelj, publicist in narodni delavec Ante Beg. Beg, ki je veljal za evropskega gobarskega strokovnjaka, je bil v tistem obdobju nadučitelj v Trbovljah.

Kot sta povedala zakonca Polde in Ana Knez, ki sta z nami podelila skoraj devetdeset let star spomin, se tudi onadva zgledujeta po čilih planincih in sta pri svoji visoki starosti še oba čila, zdrava in telesno aktivna.

ZT

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor