Rudarsko muzejsko in etnološko društvo Srečno Zagorje je na prireditvenem prostoru pred Rudarskim muzejem Zagorje pripravilo že 6. svečano prireditev ob prazniku slovenskih rudarjev in 6. častni skok čez kožo v rudarski stan.

Svečano prireditev je tradicionalno začel Rudarski pevski zbor Loški glas z rudarsko himno Stan rudarski, bodi nam pozdravljen, stan rudarski, to je naša slast pod taktirko Alenke Flere Pavlič.

Moderatorka Metka Šum je nagovorila pisano občinstvo treh, štirih generacij, ki se 3. julija že tradicionalno zbere pod izvoznim stolpom kisovške jame, in ki je ponosno na tradicijo doline in na svoje knapovske korenine.

Prireditev je s slavnostnim govorom nadaljeval minister za javno upravo, sokrajan in član društva, Rudi Medved. V nagovoru je pohvalil delo društva in ohranjanje rudarske dediščine, ki je v ponos tako Zagorjanom, Zagorju, Zasavju in tudi Sloveniji, saj se je pred 85 leti prav v kotredeški jami začela vseslovenska gladovna stavka proti nevzdržnim delovnim razmeram in izkoriščanju.

Z glasbo in plesom je prireditev popestrila Folklorna skupina Trbovlje, ki za spoštovanje dediščine in ljudskega izročila prednikov skrbi že dobrih 30 let. Zaplesali so najprej splet koroških ljudskih plesov, kasneje pa še splet gorenjskih plesov s potrkavanjem.

K besedi je moderatorka povabila predsednika društva Antona Kobana, ki je na kratko predstavil delo društva in načrte, zazrte v prihodnost.

Med člani društva RMED Srečno Zagorje je tudi nekaj mladoletnih in med njimi je vnukinja predsednika Lea Koban, ki je ob spremljavi Jerneja Pikla odlično zapela skladbo z naslovom Vsi ljudje hitijo.

Sledil je najbolj svečani del prireditve, šesti častni skok čez kožo. Častno razsodišče s predsednikom Matjažem Hočevarjem na čelu je na predlog izvršnega odbora društva odločilo, da so v čast in poklon knapovski tradiciji čez kožo skočili Vinko Povše, Zdenka Juvan, Igor Gošte in Marija Ojsteršek.

Starešina rudarske čete Franci Brinovec je povedal, da častni skok čez kožo društvo RMED Srečno Zagorje izvaja vse od ustanovitve. Tako je v častni rudarski stan do danes skočilo že 26 skakačev. Prav vsi imajo posebne zasluge za to. Tudi včeraj smo izmed vseh predlogov izbrali posameznike, ki jim rudarska preteklost in tradicija veliko pomeni, kolege, »kamerate«, ki so v rudarstvu v Zagorju pustili svoj pečat in ljudi, ki bodo knapovsko preteklost prenesli v sedanjost in jo zapisali  za prihodnje  generacije.

Vinko Povše je član društva RMED SREČNO ZAGORJE vse od ustanovitve. Kot rudar je delal dolga leta v jami Loke v Kisovcu, kasneje pa tudi kot inštruktor mladih rudarjev na Rudarskem šolskem centru RŠC v Trbovljah, kjer je tudi dočakal upokojitev. Tudi nadalje se je rad družil s »kamerati« rudarji na različnih prireditvah in se priključil Rudarskemu pevskemu zboru Loški glas, kjer še danes prepeva.

Zdenka Juvan je članica društva RMED SREČNO Zagorje vse od ustanovitve in tudi ponosna članica čete uniformiranih rudarjev Zagorje. To ni naključje, saj je vso svojo delovno kariero preživela na rudniku v Zagorju kot računovodkinja. Tako pozna takorekoč vsakogar, ki je delal v zagorskih jamah v zadnjih letih vse do zaprtja rudnika.

Marija Ojsteršek je Zagorjanka vesele narave in širokega srca, zato ji je tudi po upokojitvi življenje pokazalo svojo pot. Priključila se je raznim društvom in s kolegicami poprijela za vsako dobrodelno delo. Pri tem jim je prepevanje krajšalo čas in končno je padla ideja, da so skupaj ustanovile pevsko skupino Knapovske punce in začele pridno vaditi, Marija pa je postala njihova vodja.

Igor Gošte, član društva RMED Srečno Zagorje, je kisovški otrok rudarskih korenin, ki ga je zanimanje v mladosti odneslo v novinarske vode. Svojo poklicno dejavnost in zanimanje za rudarstvo je združil in se pridružil zagorskemu rudarskemu društvu. Danes je zelo aktiven član društva, ki s svojimi idejami in dejavnostmi prispeva ogromno za promocijo rudarjenja in turizma v Zagorski dolini.

Moderatorka Metka Šum se je dotaknila verzov, vklesanih v spomenik rudarskim rodovom na trgu pred zagorsko »gršino«, katerih avtor je Mile Klopčič, ter zaključila prireditev z njimi.

Zadnjo besedo na prireditvi sta imela Rudarski pevski zbor Loški glas in občinstvo, ki sta skupaj zapela pesem So knapje skup zbrani. Prireditev je po besedah organizatorjev spremljalo približno 150 obiskovalcev.

Maja Malovrh Repovž

Foto: arhiv RMED Srečno Zagorje