Prvega novembra se je v Milano na enomesečno delovno prakso odpravilo 16 dijakov Srednje šole Zagorje, ki se šolajo v programih gastronomije oziroma hotelirstva in zdravstvene nege.
Prvi delajo v kuhinji in strežbi Madama Hostla Bistrot v središču Milana.  Pet jih dela v dveh izmenah in spoznava italijansko kulinariko. En dijak dela v strežbi, kjer spoznava navade italijanskih gostov ter se uči italijanščine. 11 dijakov programa zdravstvena nega pa dela v domovih starejših Copselios, ki veljajo v Milanu za »nadstandarne«. Delajo v dopoldanski in popoldanski izmeni, sodelujejo pri popolnoma vsakdanjih opravilih in samostojno pod okriljem mentorja. Praksa in življenje v Milanu nudita dijakom nov vpogled v italijansko kulturo in navade, zagotavljata zaposlitvene reference, od njih pa zahtevata tudi prilagajanje in samostojnost.

»Srednja šola Zagorje je edina z dolgoletnimi izkušnjami v mednarodnem sodelovanju v sklopu projektov Comenius in Leonardo Da Vinci,« je povedala vodja mednarodnega sodelovanja v šoli Maruša Kolar. »V šolskem letu 2015/2016 smo začeli z dvoletnim projektom praktičnega usposabljanja z delom v tujini preko programa Erasmus+. Letos februarja smo se prijavili na razpis Nacionalne agencije Slovenija in bili uspešni. Povezali smo se s podjetjem Evolvo, ki nudi delovna mesta dijakom v Milanu, Budimpešti in na Dunaju.«

V dveh šolskih letih se bo v Milanu praktično usposabljalo skupaj 30 dijakov 3. letnika gastronomija in hotelirstvo ter 4. letnika zdravstvene nege.

ZT

Prejšnji članekZa manj odpadkov
Naslednji članekNov asfalt na Opekarno