ponedeljek, 20 maja, 2024

Iz te kategorije

Poznate KS Kovk?

Krajevna skupnost zajema naselje Kovk z zaselki Mačkovec, Zavrate, Kupčka vas, ki ji domačini rečejo Kupška, in Jesenovec, med krajani bolj znan kot Rovškova dolina. Domačini obiskovalce radi posvarijo, naj pri njih ne nabirajo gob ali borovnic. Ne zato, ker teh gozdnih dobrot ne bi imeli na pretek, ampak zato, ker naj bi na sprehajalce prežala kovška luknja, na razvejanih gozdnih poteh pa pogosto zaidejo in se nemalokrat tudi izgubijo.

Krajevna skupnost je imela včasih svoj praznik 27. aprila v spomin na množični odhod krajanov v partizane leta 1944, zadnja leta pa domačini svoj praznik proslavijo kar v sklopu občinskega praznika, 3. julija.

Kovški gasilci so se pred leti priključili PGD Dol pri Hrastniku, Konjerejsko društvo je sedež preneslo v Gore, v kraju pa deluje Konjeniški klub Mišin dol. Slednjega poznajo vsi mali ljubitelji konj in njihovi starši, saj prihajajo v Mišin dol na ježo ali konjeniške tabore predvsem otroci.

Prijetna pohodna pot popotnika na Kovku pripelje tudi do Homškove ekološke kmetije, kjer si lahko ogleda star mlin na kamen, v kraju je edinstvena kapelica z Marijo, Jezusom, mučilnim orodjem in Jezusovim grobom ter keltsko grobišče. Tudi stara čevljarska delavnica in hiša z ohranjeno črno kuhinjo s kar dvema krušnima pečema sta v vasi, vendar pa ti dve zgodovinski znamenitosti nista urejeni za oglede.

TPK

Članek je bil objavljen v junijski številki Zasavskega tednika.

Isti avtor