Najbolj znani prekmurski Zasavc Vlado Poredoš je prejel izjemno nagrado. V nedeljo, 27. novembra, so mu v oddaji Nedeljsko popoldne podelili nagrado Frana Milčinskega – Ježka. S skupino Orlek in Rudarsko godbo Hrastnik so v studiu in televizijski oddaji zaigrali znamenito Poredoševo skladbo Adijo knapi.

Zasavje idealno za rock

Vlado Poredoš je frontman zasavske zasedbe Orlek. »Razmere v Zasavju so idealne za rock glasbo, ki sem jo sam vedno razumel kot proletarsko. Nagrada me je presenetila, obenem pa sem ponosen, da sem se znašel v eminentni družbi,« je povedal po podelitvi Vlado Poredoš.

Ježkova nagrada

RTV Slovenija to lovoriko podeljuje od leta 1989 in je poimenovana po Franu Milčinskem – Ježku, ki je umrl 27. februarja 1988. Nagrada je bila ustanovljena z željo, da bi spodbudila izvirne dosežke in nagradila opuse v zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo žlahtni tradiciji njegovega duha. V utemeljitvi letošnje nagrade je žirija med drugim zapisala, da Poredošu uspeva slediti Ježkovemu umetniškemu motu, da je tudi grenkost življenja lažje prenašati s smehom.

Združil je dve pokrajini

»Poredoš kot ustvarjalec izžareva neizmeren optimizem, ki ga z lahkoto prenaša na občinstvo. Njegov umetniški pristop združuje karakterne prvine dveh pokrajin, ki sta zaznamovali njegovo življenje: melanholična subtilnost njegovega rodnega Prekmurja in neizprosna odločnost Zasavja, ki ga je Poredoš sprejel kot svoj drugi dom. Tako nastajajo unikatne interpretacije preštevilnih revirskih zgodb, ki jih Vlado Poredoš z izvirnimi avtorskimi refleksijami preliva v pesmi zasedbe Orlek,” je med drugim zapisala žirija v sestavi Jelka Stergel (predsednica), Alenka Gotar, Gašper Salobir, Ingrid Kovač Brus, Nejc Jemec, Andraž Pöschl in Vanja Vardjan. Nagrajenčeva velika predanost ustvarjalni muzi ter mogočna, doživeta in prepričljiva interpretacija pa ga postavljata med najvidnejše interprete njegove generacije, menijo člani komisije.

»Knapovski obešenjaški humor ti zleze pod kožo,« rad pove Poredoš. In njemu seveda je. Po njegovih besedah so te šale še dodatno nadgrajene z vsakovrstnimi metaforami, ki pa niso nujno “za na televizijo”.

Poredoš in Zasavje

Leta 1953 v Beltincih rojeni Vlado Poredoš že 40 let živi in ustvarja v Zasavju. V Zasavje in na Orlek ga je pripeljala ljubezen. Kmalu je vzljubil posebnosti knapovskega življenja, pripadnost rudarstvu, ki veje iz skoraj vseh zasavskih družin in rodbin. Je eden redkih redkih Slovencev, ki so se priselili v Zasavje, od koder so se ljudje v zadnjih desetletjih v glavnem izseljevali. Še vedno pa lahko v pogovoru z njim zaslutiš, od kod pravzaprav prihaja. Prekmurski naglas v določenih besedah ostaja, pa čeprav je Poredoš eden največjih promotorjev in častilcev Zasavja.

Ime tedna na Valu 202

Glasbenika, pevca, avtorja besedil in prvega moža skupine Orlek Vlada Poredoša so poslušalci Vala 202 izbrali tudi za ime preteklega tedna. Poleg njega sta bila nominirana še založnik in prejemnik Schwentnerjeve nagrade Lojze Wieser ter novinarka revije Jana Sonja Grizila, prejemnica najvišjega priznanja Društva novinarjev Slovenije za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva.

Savus

Foto: RTV SLO