Časopis Savus je že med zasavskimi bralci. Tudi avgustovska številka prinaša precej zasavskih zanimivosti in novic v zvezi z uspešnimi Zasavkami in Zasavci. Seveda pišemo tudi o tem, kako so se Zasavci odzvali na poplave v Sloveniji, prebrali pa boste lahko tudi, kaj je novega in kako so na novo šolsko leto pripravljeni v zasavskih osnovnih šolah. V časopisu najdete še vrsto drugih informacij o dogodkih, ki so zaznamovali avgust v Zasavju. Tudi o zagorskem občinskem prazniku. Objavljamo uvodnik Marka Planinca.

Poplave, Zasavci in Marija

Letošnji avgust je bil za Slovence svojevrstna preizkušnja. Ne zaradi vročine. Ne zaradi tega, ali bo dovolj denarja v družinskem proračunu za dopust. Ne zaradi nakupov pred začetkom novega šolskega leta. Prvi dnevi avgusta so postavili na preizkušnjo Slovenijo zaradi izjemnih poplav, neurij in katastrofalnega stanja v dobršnem delu Slovenije.

Tokrat smo jo v Zasavju kar dobro odnesli, smo se tolažili. Čeprav so imeli nekateri tudi pri nas precej težav. Ustrezne službe so odlično opravile delo. V Zasavju smo prvi dan poplav pomagali okrog 500 tujcem, ki so se znašli ujeti sredi Slovenije zaradi neprevozne avtoceste v Savinjski dolini. Priskrbeli smo jim prenočišča, poskrbeli za najbolj nujno hrano in pijačo.

Kmalu zatem so se številni prostovoljci, še posebej gasilci, izkazal s tem, da so odšli pomagat odpravljat posledice poplav v najbolj prizadete slovenske kraje. Iz Zasavja je bilo največ pomoči deležno Ljubno ob Savinji in Laško. Potem so stekle tudi akcije pomoči prizadetim ljudem na poplavljenih območjih.

Tudi v našem uredništvu smo se odločili, da pomagamo eni izmed družin. Največ zaradi tega, ker nam je kar nekaj bralcev zaupalo, da bi darovali, pa bi radi točno vedeli, komu. Odločili smo se, da ponovno aktiviramo Juretov sklad (več na strani 17) in pomagamo eni izmed družin v Lučah, kjer so poplave najbolj prizadele prebivalce. Na naši spletni strani smo objavljali zgodbe malih ljudi iz Luč. In se odločili, da pomagamo družini Marije Planinšek iz Luč 12, ki so ji poplave v zadnjih 25 letih že tretjič uničile domovanje, vmes pa jim je hiša še povsem pogorela.

Skromna Marija, ki si služi kruh kot snažilka v lučki osnovni šoli, je bila ganjena zaradi pomoči. Prvo pomoč so v Luče že odpeljali, saj je kleni 91-letni Edvard Rajh iz Trbovelj poklonil avto, ki bo Mariji in družini prišel še kako prav. V skladu pa so doslej dobri Zasavci zbrali že 2.500 evrov za nakup novih gospodinjskih strojev in gradbenega materiala, ki ga bo družina rabila za obnovo stanovanja. Ponosen sem, da sem Zasavc. Hvala vsem in vsakemu posebej. Lahko pa se še pridružite in pomagate Mariji in njeni družini (stran 17).

Marko Planinc

Foto: Savus