V Zasavju je bilo največ v zadnjem času zaseženih sumljivih bankovcev unovčenih v gostinskih lokalih in trgovinah. V nekaterih primerih so policijo obvestili že na lokaciji, v drugih primerih pa so ponarejeni bankovec odkrili šele na banki, kjer so sprejeli dnevni izkupiček lokala ali trgovine.

Ko policija dobi prijavo o sumu ponarejenega bankovca, tega zasežejo in tako kot v vsakem primeru suma kaznivega dejanja preiščejo okoliščine. Ni vsak bankovec, ki je videti sumljiv, v resnici ponarejen. Lahko je zgolj poškodovan, pravijo na policiji, zato je temeljita preiskava nujna. Policisti po zasegi poizvedujejo tudi, kje je oseba prejela sumljivi denar in koliko ter kakšna je bila vloga oseb, udeleženih v transakcijo.

Od kod izvirajo ponarejeni bankovci? Na policiji ugotavljajo, da so bili bankovci, ki so jih v zadnjem času obravnavali, večinoma kupljeni preko »dark neta« oziroma temnega spleta. Wikipedia pojasnjuje, da je temni splet izraz za dele spleta, ki so namenoma skriti pred javnostjo, do njih pa je moč dostopati le preko posebnih programov ali pooblastil. Preko temnega spleta se poleg trgovanja s ponarejenimi bankovci vršijo tudi drugi nezakoniti posli, na primer trgovanje z drogami. Prekupčevalci ponaredke bankovcev plačujejo s spletnimi valutami, ko je BitCoin, cena pa znaša približno desetino vrednosti valute. »Osebe, ki tovrstne ponaredke kupujejo in unovčujejo, so največkrat povratni storilci premoženjskih kaznivih dejanj,« pravijo na PU Ljubljana.

Ponarejen denar običajno najlažje odkrije temu namenjen detektor v obliki elektronske naprave ali pisala, vendar je tudi na pogled mogoče oceniti, ali je bankovec pristen. Na spletni strani Evropske centralne banke so navedeni zaščitni elementi bankovcev obeh serij – stare in nove. Bankovec je na otip čvrst in šelesteč, nekateri deli so na otip rahlo izbočeni. Bankovci imajo vodni znak – če jih pogledamo proti svetlobi, se pojavita glavna podoba in vrednost, oboji imajo tudi varnostno nit, ki postane vidna ob pogledu proti svetlobi. Če bankovec nagnemo, bomo pri starejši seriji na vrednostih za 5, 10 in 20 evrov opazili hologram, številko vrednosti in znak € ter zlatorumeni trak, na katerem je številka vrednosti in znak €. Pri bankovcih višjih vrednosti se ob nagibu pojavita številka vrednosti ter okno ali vrata, številka na hrbtni strani pa spremeni barvo. Nova serija bankovcev ima večdelni hologram – na srebrnem traku postanejo ob nagibanju vidni portret Evrope, okno in številka vrednosti, spreminja pa se tudi barva številke.

Pa ste, če policiji prijavite, da ste naleteli na ponarejen bankovec, upravičeni do povračila? Na PU Ljubljana pravijo, da ne. Vendar: »Če bankovec, za katerega se sumi, da je ponarejen, oseba vrne v obtok, s tem stori kaznivo dejanje,« opozarjajo.

Martina Drobne