Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije iz leta 2016 je v Zasavju 58,1 odstotka prebivalstva delovno aktivnega. Prazniki nekaterim od teh prinašajo dodaten dan ali dva počitka.

1. in 2. januar sta seveda že mimo, čaka pa nas še 13 praznikov, ki so hkrati tudi dela prosti dnevi. Od teh trije »padejo« na dneve, ki so za veliko število Zasavcev že tako prosti, torej na soboto ali nedeljo. To so velikonočna nedelja (21. april), binkošti (9. junij) in dan upora proti okupatorju (27. april).

Dodaten dan oddiha pa nam bodo prinesli kulturni praznik (8. februarja), velikonočni ponedeljek (22. april), dan državnosti (25. junij), Marijino vnebovzetje (15. avgust), dan reformacije (31. oktober), dan spomina na mrtve (1. november), božič (25. december) ter dan samostojnosti in enotnosti (26. december).

Slovencem kar dva praznika na leto prineseta po dva dela prosta dneva. To sta novo leto (1. in 2. januar) ter praznik dela (1. in 2. maj). Drugi od teh nas še čaka, pospremila pa ga bodo kresovanja (tudi v zasavskih občinah) in tradicionalni pohod na Pleše.

Obeležujemo pa tudi nekaj praznikov, ki niso dela prosti dnevi. 8. junija tako praznujemo dan Primoža Trubarja, 17. avgusta združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, 15. septembra vrnitev Primorske k matični domovini, 25. oktobra dan suverenosti, 23. novembra pa dan Rudolfa Maistra.

Savus