Hrastnik in Zasavje nista utrpela takšne škode kot nekatera druga mesta v Sloveniji, pa vendar so se nekateri krajani, ki živijo blizu struge Save soočali s težkimi izzivi. Tudi odrezanost od prometnih povezav je ljudem onemogočala dostop do osnovnih življenjskih potrebščin, nekaterim celo dostop do svojih domov.

Glavne institucije hrastniške občine so bile v pripravljenosti 24 ur na dan, da bi zagotovile pomoč in podporo, ki so jo prebivalci potrebovali. »Vzpostavili smo namenske ekipe za obravnavo različnih vidikov posledic, od prevoza do osnovnih potrebščin, da zagotovimo dobro počutje in udobje. Tako so bili na delu od petka pripadniki in delavci Civilne zaščite Hrastnik, Komunale Hrastnik, PGD Hrastnik, PGD Dol pri Hrastniku, PGD Marno, PGD Turje, PGD Prapretno, zaposleni v TiC Hrastnik in številni občani in občanke,« so zapisali v sporočilu za javnost na Občini Hrastnik.

Danes, 7. avgusta, so navsezgodaj zjutraj naredili načrt skupaj z zaposlenimi na Občini Hrastniki, Civilno zaščito Hrastnik in Komunalo Hrastnik za sanacijo, pomoč in podporo na prizadetih območjih po poplavi.

Ceste

Državna cesta Hrastnik-Zidani Most je zaprta. Danes bodo delavci celotno cesto oprali in pospravili nanose, ki jih je prinesla voda, tako, da bo cesta odprta v najkrajšem možnem času.

Lokalna cesta Podkraj-Radeče je zaprta. Cesta bo kmalu dostopna za lokalne prebivalce, saj tako občina kot prebivalci Podkraja delajo vse, kar je v njihovi moči, da bi jo čim prej ponovno odprli.

Voda

Vodo je v prehranske namene še potrebno prekuhavati vsaj 3 minute! Ukrep velja do preklica za naslednja naselja: Čreta, Turje, Gore, Kopitnik, Marno, Unično, Krištandol, Brdce, zgornji del Črdenca. Še vedno občane vljudno naprošajo, da z vodo varčujejo.

Pomoč

Občina Hrastnik objavlja nekaj informacij za vse, ki so pripravljeni kakorkoli pomagati.

Denarna donacija

V kolikor bi želeli finančno pomagati ljudem, ki jih je prizadelo neurje, se obrnite na spodnji dve organizaciji. Pri donacijah pod kodo namena vedno dodajte CHAR. Bodite pozorni pri nakazilih na druga humanitarna društva, saj so nekateri nastalo situacijo že začeli izkoriščati, tako, da sta za finančne donacije najbolj gotova Rdeči Križ Slovenije in Slovenski Karitas. Podatke najdete spodaj.

Rdeči križ Slovenije

Donacijo lahko nakažete prek SMS-sporočila na 1919 (ključna beseda: UJMA5 ali UJMA10) ali pa jo nakažete na njihov TRR račun: Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, SI56 0310 0123 4567 891 (odprt pri SKB Banka d. d.), sklic: 00 96875, Namen: Ujma 2023, BIC banke: SKBASI2X, koda namena: CHAR. Donacije se zbirajo za prizadeto prebivalstvo pri sanaciji škode po neurjih in poplavah.

Slovenska Karitas

Nakazilo na TRR: Slovenska Karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, namen: POMOČ NEURJE, sklic: SI 00 624. Prispevate lahko tudi z SMS-sporočilom KARITAS5 na 1919 in prispevate 5 EUR ali KARITAS10 na 1919 in prispevate 10 EUR. Prispevek bo namenjen prizadetim v neurjih in poplavah.

Donacija materialnih potrebščin

Vse nujne potrebščine lahko pripeljete v Športno dvorano Dolanka na Dolu pri Hrastniku, kjer ima štab Rdeči križ Hrastnik, skupaj s KRC Hrastnik. Material lahko pripeljete v dopoldanskem času od 9. do 11. ure in v popoldanskem času vse 17. do 19. ure.

Zbira se: voda, suha hrana z daljšim rokom uporabe, adaptirano mleko, plenice, odeje in brisače in nič drugega!

Prostovoljno delo

Rdeči križ Hrastnik koordinira prostovoljce iz naših krajev. Če bi se jim želeli pridružiti, pokličite številko 041 738 909 ali pišite na elektronski naslov hrastnik.ozrk@ozrks.si

»Zdaj, bolj kot kdaj koli prej, moramo stopiti skupaj kot skupnost. Pomagajmo bližnjim v stiski in poskrbimo za okolje prijaznosti, sočutja in razumevanja. Vsak od nas lahko prispeva k temu, da ponudi pomoč in podporo tistim, ki so bili najbolj prizadeti. Ko gremo naprej, ne pozabimo, da smo močnejši, če smo združeni. Verjamemo v odpornost naše skupnosti in skupaj bomo obnovili in ustvarili svetlejšo prihodnost. Ostanite varni, mirni in potrpežljivi, saj delamo vse kar je v naši moči, da bi da bi primarno odpravili posledice neurja,« so še zapisali na Občini Hrastnik.

Savus

Foto: fb KS Podkraj/Caranović