»Na letni ravni za raziskovalne projekte povprečno pridobimo evropska sredstva v višini 200.000 evrov. Del preostanka financira Agencija, ko prizna projekte kot upravičen strošek. To pomeni, da na tak način dobimo skupno skoraj pol milijona sredstev,« je dejal predsednik uprave Elektra Ljubljana Aleksander Zupančič. Elektro Ljubljana skrbi za preskrbo tudi z električno energijo tudi v Zasavju.

Elektro Ljubljana se že vrsto let prijavlja na številne razvojno raziskovalne razpise. Na tak način pridobivajo nove informacije iz prve roke, hkrati pa sooblikujejo tudi trende, ki jih navadno snujejo na zahodu, s čimer vedo, kam vodi njihova panoga v prihodnosti.

»Prav v teh dneh se za sofinanciranje s strani evropske komisije prijavljamo s projektom Green Switch, ki je vreden približno 220 milijonov evrov. Izvajali bi ga v naslednjih petih letih, zanj pa pričakujemo kritje do polovice stroškov iz evropskih sredstev. Njegova izvedba je namenjena izboljšanju energetske infrastrukture z avtomatizacijo in večjim priključevanjem obnovljivih virov ali dodatnih porabnikov. Omogoča tudi izboljšanje zanesljivosti in kakovosti dobave električne energije, kar zaradi daljinskega upravljanja elementov omrežja ob morebitnih izpadih pomeni manj prekinitev, ki so tudi krajše,« pravi Aleksander Zupančič. Projekt bo omogočil tudi manj stroškov za vzdrževanje.

Družba Elektro Ljubljana že 126 let ustvarja pozitivno energijo, pravijo v družbi. Med drugim so ustanovili družbo Male hidroelektrarne, danes Elektro Ljubljana OVE, postavili prvo polnilnico za električna vozila, se ukvarjali z nakupom in prodajo električne energije, vključili prvo virtualno elektrarno na elektroenergetski sistem in izvajali številne posodobitve elektroenergetskega sistema.

Savus

Foto: Miha Fras