Ministrstvo za javno upravo je kot vsako leto pripravilo skupno poročilo o prostovoljstvu v Republiki Sloveniji za leto 2021. V poročilu so zapisali, da so se ljudje, kljub epidemiji vrnili k prostovoljstvu in s tem opravljanju svojega poslanstva, tj. reševanju stisk posameznikov in celotne družbe. Statistika kaže, da se ljudje po obdobju epidemije ponovno vključujejo v prostovoljstvo, prevzemajo odgovornost za spremembe in se učinkovito odzivajo na družbene izzive. Občini Trbovlje in Hrastnik sta ponovno prejemnici naziva Prostovoljstvu prijazna občina 2022.

Zasavje je po količini opravljenih ur na prostovoljca na prvem mestu med vsemi slovenskimi regijami. 1.938 zasavskih prostovoljcev je v letu 2021opravilo kar 149.665 prostovoljskih ur, kar pomeni, da je vsak prostovoljec v letu 2021 v povprečju opravil 77 ur.

V Zasavju imamo 73 prostovoljskih organizacij zasebnega prava in 9 javnih zavodov, kjer se ta prostovoljska dela lahko opravljajo, kar je 1 manj kot lansko leto. Še vedno pa je ponudba prostovoljskih del zelo široka, tako lahko vsakdo poišče sebi primerno prostovoljsko delo.

Slika prikazuje povprečno število prostovoljskih ur na posameznega prostovoljca po regijah (vir: Skupno poročilo o prostovoljstvu v Republiki Sloveniji za leto 2021).

Največ prostovoljskega dela je bilo opravljenega na vsebinskem delu (62 %), kjer gre za opravljanje tiste vrste prostovoljskega dela, za izvajanje katerega so potrebna posebna znanja in veščine. Delež organizacijskega dela, kjer gre za opravljanje prostovoljskega dela na področju vodenja projektov in programov in opravljanje mentorstva prostovoljcem, pa je 25 %. 13 % je bilo drugega prostovoljskega dela, ki je opredeljeno kot opravljanje pomožnega dela ali dela za podporo prostovoljskemu programu, za opravljanje katerega ni potrebno posebno usposabljanje.

Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekPol milijona za razvoj Elektra Ljubljana
Naslednji članek40 let Marjetic