Že nekaj časa je preteklo od koncerta ŽPZ Kombinat in FŽP Z’borke v rudniku Hrastnik v okviru Festivala uporniške pesmi. Pa koncerti še vedno odzvanjajo. Objavljamo pismo, ki nam ga je poslala ena od poslušalk koncerta v rudniku Ema Šibila.

Pesem pod zemljo

Prelepo darilo prijateljice, mi je omogočilo čudovito avanturo v nedeljskem popoldnevu. Odšli sva na koncert Kombinatk in Z´borovk. A ta koncert je bil nekaj posebnega, saj se je odvijal 40 m globoko v jami Rudnika Hrastnik. Že samo zbiranje pred vhodom v jamo, klepet z nekom, ki ga že dolgo nisi videl, čelade na glavi, pripravljene svetilke in neučakanost so nas prepletali s čustvi tovarištva in veselja.

Organizatorji so nam do potankosti razložili in pripravili spust v jamo, tako da smo brez težav prišli do pripravljenih sedežev in se prepustili uživanju. Koncert so otvorile pevke feminističnega zbora Z´borke. Prelepi glasovi in akustika rova so nas prevzeli. Po žilah je zaplapolal adrenalin, ki je eksplodiral, ko so na sceno stopile Kombinatke.

Med njihovo pripravo pa nam je naš novinar, sokrajan, vsestranski Marko Planinc povedal nekaj zanimivosti iz zgodovine uporništva v Zasavju. Vloga naših žensk je v zgodovini pisala pomemben delež v boju za lepši jutri. Na to smo ponosni in velikokrat razočarani, ko vidimo kako si dnevna politika dovoli zgodovino prirejati po svoje ali celo brisati. Tega si slovenski narod ne zasluži.

Seveda je pevke in goste pozdravil tudi jamski škrat Perkmandelc na svoj šaljivi način. Od besed in ponosa ogreta srca, so zaplavala v ubranem prepevanju. Prepevali smo z njimi in preprosto uživali, kot se za nedeljo spodobi. Njihove pesmi vsega sveta so prekrasno zvenele in potrdile, da je človeštvo kjerkoli na našem planetu le z bojem in uporništvom gradilo lepšo in boljšo prihodnost.

Čas je prehitro minil in poslovili smo se kot stari prijatelji s pesmijo in bučnim aplavzom. Na poti iz jame je bilo slišati od vsakega od nas le ´čudovito´. Zunaj pa so nas pričakali in pogostili člani kulturnega društva Čeče s funštercem, jabolčnikom, čajem in obilo hudomušnosti navihane Jožice. Hvala vsem, ki ste organizirali in izpeljali prelep pojoči večer. Neštete fotografije in posnetki pa bodo poskrbeli, da dogodek ne bo šel v pozabo.

SREČNO Zasavje!

Emi Šibila

Foto: MP

P.S. Koncert ŽPZ Kombinat in FPZ Z’borke si lahko ogledate na posnetku.