V sredo, 23. novembra, se je na 2. posvetu Skupnosti VDC SLO na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani zbralo skoraj 300 udeležencev iz 65 različnih organizacij, posameznikov in študentov, med njimi tudi direktorica VDC Zasavje, ki je hkrati tudi vodja sekcije direktorjev Skupnosti VDC SLO, dr. Špela Režun.

»Številčen obisk posveta jasno kaže, kako pereča je postala problematika na področju podpore odraslim osebam z intelektualno oviro v Sloveniji. Veseli in hvaležni smo, da so se posveta udeležili vsi pomembni deležniki, saj lahko le povezani naredimo konkreten sistemski premik, ki ga nujno potrebujemo,« je v izjavi za javnost zapisala dr. Špela Režun.

Na osnovi prispevkov posveta in razprave je glavni zaključek ta, da je sistem socialnega varstva na področju odraslih oseb z intelektualno oviro evidentno postal nepravičen do uporabnikov in je potrebno sistem čim prej celovito prenoviti, da bo usmerjen v prvi vrsti na individualne potrebe uporabnikov in bo hkrati finančno in kadrovsko vzdržen ter transparenten, pravičen. Prav tako so pripravili seznam konkretnih potrebnih dejanj, da uresničijo zadani strateški cilj.

Savus

Foto: arhiv Savus