Strokovni delavci Centra za socialno delo (CSD) Zasavje, enota Zagorje ob Savi, so v sodelovanju s Sektorjem kriminalistične policije Ljubljana pripravili vsebine, povezane z medvrstniškim nasiljem in različnimi pastmi uporabe interneta ter družabnih omrežij.

V sklopu aktivnost ob tednu otroka so učencem zadnje triade predstavili različne teme o medvrstniškem nasilju, zlorabi osebnih podatkov, internetnih zlorabah in pasteh ter varnost gesel in kazenskih odgovornostih do in po 14. letu starosti. Za učence tretje triade Osnovne šole Tone Okrogar in Osnovne šole Ivana Kavčiča so predavanja pripravili v ponedeljek, 3. oktobra.

Predaval je kriminalist specialist v Skupini za mladoletniško kriminaliteto Ljubljana Primož Podbelšek v sodelovanju z pomočnico direktorja CSD Zasavje, enota Zagorje, Adiso Mujčinović, strokovno delavko Dašo Dolenc in koordinatorico za preprečevanje nasilja Marjano Milek Ogrinc.

Za učence šestih razredov Osnovne šole Ivana Skvarča so pripravili predavanje v sredo, 5. oktobra. Učencem so informacije podali strokovna delavca CSD Zasavje, enota Zagorje ob Savi, Daša Dolenc in Nikolaj Bergant, koordinatorica za preprečevanje nasilja Marjana Milek Ogrinc ter kriminalistka Policijske postaje Zagorje Nives Likar.

Na predstavitvi se je izkazalo, da velika večina otrok uporablja internet ter družabna omrežja kljub starostnim omejitvam za njihovo uporabo. Po predstavitvi resničnih situacij so bili otroci presenečeni nad neznanimi pastmi uporabe.

Informacijska doba v kateri živimo, zahteva od staršev, skrbnikov še večji nadzor otrok pri uporabi pametnih naprav. Pri svojem delu so strokovnjaki zaznali stisko staršev in skrbnikov, ker nimajo dovolj znanja, da bi lahko otroke zaščitili pred nevarnostmi uporabe interneta. Zato je povezovanje služb pri ozaveščanju otrok še toliko bolj dragoceno.

Savus

Foto: CSD Zasavje