Preteklo nedeljo, 24 septembra, se je v gledališki dvorani Kulturnega društva Svoboda Trbovlje odvijalo snemanje zadnje scene novega filma Filmsko ustvarjalnega društva Loke studio.

Film z imenom Ostri vrh je vojno zgodovinskega žanra ter govori o pričetku druge svetovne vojne v Sloveniji. Čeprav je bilo nedeljsko snemanje postavljeno v starinsko kavarno, pa se večina filma odvija na terenu, sredi gora, travnikov in kmetij. Zgodba namreč govori o pričetku druge svetovne vojne na Slovenskem iz perspektive vojakov takratne kraljevine Jugoslavije, ki so jih poslali na Koroško, da branijo mejo pred napadom Hitlerjeve Nemčije.

Kako se zgodba odvije in kakšna usoda doleti glavne like filma, bodo lahko gledalci videli še letos. To nedeljo so namreč posneli zadnjo sceno in film prehaja v postprodukcijo. Zaključek dela na filmu in njegovo premiero ustvarjalci načrtujejo še pred zaključkom leta.

Za filmom stoji Filmsko ustvarjalno društvo Loke studio, ki film pripravlja brez omembe vrednih finančnih sredstev. Delajo na prostovoljni bazi skupaj z drugimi ustvarjalci, ki jih zanima ustvarjanje na področju filma. »Poleg našega društva sodeluje tudi precej gledaliških društev, ki so zapolnili igralske vrste, pa tudi množica posameznikov iz cele Slovenije, ki jim je blizu zgodovina. Posebej velja omeniti Kulturno društvo Svoboda Trbovlje, Kulturno društvo Podkum ter Kulturno-umetniško društvo Svoboda Prebold,« je povedal glavni inciator filmskih dogajanj v Loke studiu Matic Poropatič.

Glavni lik v filmu je poročnik, ki ga igra Mirza Ribič iz KD Svoboda Trbovlje, v filmu pa nastopa plejada igralcev naturščikov iz Zasavja. Pod režijo filma se bo podpisal Matic Poropatič, direktor fotografije je Blaž Juvan. Scenarij je skupno delo.

Savus

Foto: Marta Plasencia


 

Prejšnji članekOcepek med 50 na svetu
Naslednji članekEvropski dan jezikov