Slovenski učitelji se lahko od leta 2020 potegujejo za Global Teacher Prize – nagrado za najboljšega učitelja oz. učiteljice na svetu. Takrat je AmCham Slovenija sklenila sodelovanje z Varkey Fundation. Letos se zanjo poteguje dr. Uroš Ocepek, učitelj leta 2022 v Sloveniji, ki poučuje na STPŠ Trbovlje.

Priznanje in nagrado za najboljšega učitelja na svetu v višini milijon dolarjev vsako leto skupaj z Unescom podeljuje Varkey Fundation. Na letošnjem izboru se za laskavi naslov poteguje tudi dr. Uroš Ocepek, ki se je skozi konkurenco več tisoč učiteljev iz celega sveta že prebil med 50 najboljših učiteljev na svetu. Najboljših 10 učiteljev na svetu bo razglašenih v mesecu oktobru, zmagovalec pa bo razglašen na generalni skupščini Unesco, ki bo potekala 8. novembra 2023 v Parizu.

O dr. Urošu Ocepku so v iniciativi »Učitelj sem! Učiteljica sem!« med drugim zapisali: »Njegovo razumevanje učiteljskega poklica – poklic, ki pomaga mladostnikom, da zrastejo v odrasle osebe, opremljene z znanjem prednikov, poznavanjem in obvladanjem poklicnih kompetenc današnjega časa ter z nenehno željo po odkrivanju nečesa novega, drugačnega – tudi inovativnega – odraža razmišljanje človeka, ki presega osnovo delovanja učiteljev.«

Varkey Fundation s sodelovanjem z Unescom vsako leto izvede izbor za najboljšega učitelja na svetu Global Teacher Prize, s tem skušajo krepiti status in izpostaviti pomembnost vloge učiteljev po vsem svetu. V letu 2020 se je s fundacijo Varkey povezala iniciativa »Učitelj sem! Učiteljica sem!«, ki je nastala pod okriljem Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji. Iniciativa širi dobre prakse učiteljev in učiteljic v slovenskih šolah in s tem daje glas učiteljem, ki svoje delo čutijo kot poslanstvo, ki z izjemno predanostjo iščejo najboljše v učencih in ki so lahko vzorniki bodočim generacijam učiteljev. Prek iniciative »Učitelj sem! Učiteljica sem!« vsako leto poteka nacionalni zbor Učitelj/-ica leta, ki v naslednjem letu zastopa Slovenijo na svetovnem izboru za Global Teacher Prize.

Zanimivo, da vsi trije učitelji leta, ki predstavljajo Slovenijo v globalnem izboru, prihajajo iz Zasavja. Pred Ocepkom je bila to učiteljica Nina Jelen iz OŠ Ivana Skvarče Zagorje, ki je bila učiteljica leta 2021. Prihodnje leto pa bo Slovenijo zastopala Jožica Frigelj, učiteljica na OŠ Ketteja in Murna v Ljubljani, ki je sicer rojena Trboveljčanka.

Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekAjmohtijada bo
Naslednji članekOstri vrh