nedelja, 16 junija, 2024

Iz te kategorije

Orleki z novim albumom

Ob 35 letnici je zasedba Orlek izdala nov album ‘3.5 POLNOMASTNO’. Poleti bodo obeležili jubilej tudi z vrsto koncertov, oktobra bo sledil še osrednji koncert za 35 let v Kinu Šiška.

35 let Orlekov

Orlek že 35 let veljajo za eno od najbolj izvirnih domačih zasedb. Tradicionalna rock postava, obogatena s harmoniko, pihali in trobili, edinstven glasbeni izraz in ubesediljena po eni strani zabava in lepi dnevi v življenju po drugi pa težaški vsakdan zasavskega delavskega razreda Orleke, ki so se poimenovali po hribu na obrobju Zagorja, že 35 let držijo med najbolj prepoznavnimi rock sestavi pri nas.

Poletni koncerti

Orlek so za svojih 35 let napovedali množico poletnih koncertov in tistega sklepnega, s katerim tudi uradno obeležijo 35 let, ki bo 5. oktobra v Kinu Šiška v Ljubljani. V sredo, 5. junija, pa so izdali še nov album z naslovom ‘3.5 POLNOMASTNO’. Ni kaj, letos je za Orlek pač leto, ko praznujejo pomembno obletnico. Junijski koncerti:

Sobota 1. 6. 2024, Škofja loka, Festival Historial, Trg pod gradom, ob 20. uri

Sobota 8. 6. 2024, Svibno, Radeče – Zgodovinska Pristava Počakovo, ob 20.uri

Petek 21. 6. 2024, Murska Sobota – Soboški dnevi, Mestni park pri Gradu, ob 21. uri

Sobota 22. 6. 2024, Ribnica – Županov dan, ob 20. uri

Ponedeljek 24. 6. 2024, Maribor, Festival Lent – Jurček (Večerov oder), ob 21. uri

Petek 28. 6. 2024, Gora rocka

3.5 POLNOMASTNO

Na albumu ‘3.5 POLNOMASTNO’ je 12 skladb in nekaj od njih jih pozna vsak od nas. Orlek so na njem mojstrsko spojili nekaj na novo aranžiranih in posnetih kultnih skladb in nekaj čisto svežih, ki jih boste slišali prvič. Od tistih starejših, ki so vsaka na svoj način zaznamovale glasbeno pot Zasavcev, so novo podobo dobile Adijo knapi, ki so jo Orlek na novo posneli z Rudarsko godbo Hrastnik in JAMirkom, pa Na Kum in Moja boginja, pri kateri se jim pridruži Jernej Dirnbek – Dimek iz Mi2. Punco s Šohta je z njimi odpel Matevž Šalehar – Hamo, salsa različico je dobila Življenje gre naprej, ki je tokrat poimenovana La vida gre naprej in so jo posnelk s Kubancem Arielom Cubrío. Na novo so posneli tudi ponarodelo Vinsko trto, ki je del železnega repertoarja Orlekov že leta.

Kontrapunkt starejšim in na novo posnetim pa je pet čisto novih. Prvič boste na albumu lahko slišali skladbe Zlatorogova pesem, Pesem o Savi, Večer ob Kolpi, ki sta jo odpela Vlado Poredoš in nekdanji kitarist Orlekov Bojan Bergant, duet z Majo Predatorio Na morje ter Potujoče božično darilo, s katerimi Orlek dokazujejo, da tudi po 35 letih njihova pesem še ni in še ne bo zamrla. Med dvanajstimi skladbami pa je tudi duet Orlekov in Vlada Kreslina Mali bogovi. Album, ki predstavlja Orleke takšne, kot so.

Orlek?

Originalni Zasavci, ki slavijo po svojem edinstvenem knap’n’rollu, križancem med klenim rokenrolom, tradicionalno ljudsko pesmijo in pristno slovensko hudomušnostjo.

Orlek so v svojih prvih 35 letih ustvarili, poustvarili in doživeli že marsikaj: posneli so štirinajst (‘3.5. POLNOMASTNO’ je njihov 14. album) albumov, odigrali nešteto koncertov na največjih in najmanjših slovenskih odrih, nastopili na tujih festivalih (od Nemčije, Avstrije, Madžarske, Rusije, Makedonije, Poljske in drugod po Evropi do ZDA in Pakistana, Avstralije in Kitajske), imeli obširno turnejo po Južni Ameriki (Brazilija, Argentina, Urugvaj …), množico uspešnih klubski koncertov (med drugim so nastopili tudi v legendarnem njujorškem CBGB) in še bi lahko naštevali.

Orlekove nagrade

V vseh letih delovanj so prejeli tudi mnogo nagrad in priznanj (Zlata ptica, Zlati petelin, Plaketa dr. Slavka Gruma … Vlado Poredoš pa je prejel tudi Ježkovo nagrado), za njihovih 20 let je izšla knjiga Zdenka Matoza Orlek – 20 let knap’n’rolla, za 30 let pa dokumentarni film avtorice Maje Pavlin v produkciji RTV Slovenija. V vseh teh letih so posneli več kot 100 avtorskih skladb in v življenje obudili marsikatero ljudsko, v bolj divji, etno rock verziji. Orlek bodo poleti obredli Slovenijo, ko bodo nastopili tako na samostojnih koncertih kot na večjih festivalih (med drugim bo eden od koncertov poletja tudi koncert v rodnem Zagorju), pot jih bo vmes zanesla tudi na tuje, jeseni pa pripravljajo osrednji koncert ob praznovanju 35. obletnice. Koncert bo v soboto, 5. oktobra, v Kinu Šiška v Ljubljani.

Kdo so Orleki

Orlek so: Vlado Poredoš (vokal, kitara), Jure Tori (harmonika, klaviature), Samo Poredoš (kitara), Ivo Vidergar (kitara), Mitja Tori (bas kitara), Kristijan Adamlje (saksofon), Ečo Matko (pozavna), Jan Adamek (trobenta) in David Slatinek (bobni).

Savus

Foto: arhiv Orlek


 

Previous article
Next article

Isti avtor