Nocoj, v nedeljo, 28. februarja ob 22.25 uri bodo prikazali film Orlek: knap’n’roll na prvem programu TV Slovenija. Scenarij in režija filma je bila v roka Maje Pavlin, direktor fotografije je bil Stojan Femec, produkcija Dokumentarni program TV Slovenija.

Ustvarjalci filma so zapisali: »Stoletja se je na plečih rudarjev razvijala zasavska dolina. Močno vpeta v rudarsko življenje ima v srcu rudarskih revirjev svoj domicil tudi skupina Orlek.

Ime so si nadeli po hribu Orlek na obrobju Zagorja, kjer vadijo že 30 let. Skoraj vseh devet članov skupine je potomcev rudarjev, duša Orlekov Vlado Poredoš pa je v Zagorje priženjeni Prekmurec. Morda je ravno zato opazil in čutno ubesedil težaški vsakdan zasavskega delavskega razreda. Ena najlepših pesmi vseh časov, posvečena knapom, je njihova Adijo, knapi.

Skozi film se z glasbo Orekov prepletajo trpki, a z obešenjaškim humorjem prežeti spomini nekdanjega rudarja Jožeta Potokarja – Cvrča, ki svoje rudarske preteklosti ne bi spremenil za nobeno ceno: »Knapovšna je knapovšna – ni ti dala nč, dala ti je pa vse. Nardila te je človeka.« In res je – solidarnost se je rodila med rudarji. Izrazit občutek za sočloveka in kritičen pogled na družbeno dogajanje veje tudi iz prepoznavnih Zasavcev, katerih skupni imenovalec so rudarske korenine in sodelovanje z Orleki: režiser in animator Dušan Kastelic, plesni koreograf Branko Potočan, zasedba Koala Voice …

Dvesto let je bila knapovščina način življenja v Zasavju, imela je velik vpliv na kulturo, običaje in značaj Zasavcev.

Socialno občutljiva in angažirana besedila na eni strani ter živahen folk rock, katerega glavni sestavini sta virtuozna harmonika Jureta Torija in udarna pihalna sekcija na drugi, zrcalijo vso kompleksnost življenja v Zasavju. Brezkompromisni in neposredni – ljudski Orleki so tragiko in bolečino zasavskih rudarjev prelili v glasbo, ki so jo ponesli v svet; devetčlanska zasedba iz Zagorja se je z instrumenti podala po skoraj vseh celinah sveta. V 30-letni karieri so osvojili srca koncertnih navdušencev od ZDA in Južne Amerike prek Evrope in Rusije do Kitajske ter celo Avstralije in Nove Zelandije, pri tem pa srčni Zasavci ne delajo razlik med koncerti v velikih dvoranah in spontanimi uličnimi nastopi. Gre za pristnost, ki prepriča.

Matjaž Javšnik zato upravičeno sklene knap’n’rollersko zgodbo: »Orleki so premična kulturna dediščina Zagorja. So ruda, ki je tam največ vredna.« Kratko povabilo za ogled filma najdete na tej strani.

https://4d.rtvslo.si/arhiv/napovedniki-tv-oddaj/174754817/00:00:02

Savus

Foto: arhiv Savus