V Športni dvorani Zagorje so v sredo, 8. junija, otvorili 19. Poletne državne igre Specialne olimpiade Slovenije. Glavni organizator je Varstveno delovni center Zasavje pod okriljem društva Specialna olimpiada Slovenije.

Vodja športnih tekmovanj in organizacije dogodka je Domen Pociecha s pomočjo entuziastične ekipe vseh zasavskih VDC-jevcev. Slovensko himno je v živo odpela Talita Sofija Komelj, kandidatka za miss SLovenije 2022. Otvoritev je povezoval Igor Gošte. Kratke pozdravne nagovore športnikom, trenerjem in gostom pa so imeli direktorica VDC Zasavje dr. Špela Režun, aktualna miss Slovenije Maja Čolić, predsednica Specialne olimpiade Slovenije Suzana Bohorč, predsednica Zveze Sožitje Slovenije Branka Perne in zagorski župan Matjaž Švagan. V kulturnem programu je nastopila plesna skupina VDC Zasavje – Vztrajno Do Ciljev.

Prvi dan tekmovanj je vse potekalo po načrtu. V Zasavju in Celju se olimpiade udeležuje 321 tekmovalcev, ki se merijo v osmih športih: atletiki, plavanju, kolesarstvu, balinanju, namiznem tenisu, judu, košarki in nogometu. Sodeluje tudi 119 trenerjev, za potek tekmovanj pa skrbi preko 100 prostovoljcev iz cele Slovenije. Ekipe prihajajo iz 50-tih organizacij Specialne olimpiade iz cele Slovenije in zamejske Slovenije.

Specialna olimpiada je svetovno gibanje, ki poleg športnih programov širi ideje povezovanja, enakosti, spoštovanja in sprejemanja drugačnosti. Ni namenjena le športu, ampak združuje športne, socialne in kulturne aktivnosti. Je svet zmagovalcev. Lep svet, brez sprenevedanja in brez krute tekmovalnosti, tako značilne za današnji čas. Vsak ima možnost zmagati in vsak je zmagovalec.

Kaj vse leži v glavi, dušah tekmovalcev pred in med tako velikim tekmovanjem, bi zdaj najbrž težko strnili v nekaj besed, zagotovo pa je pravi odraz tega slogan specialno-olimpijskega gibanja, ki ga je v imenu vseh tekmovalcev izrekel uporabnik VDC Zasavje Dejan Antolić: »Pustite mi zmagati, če pa ne morem zmagati, naj bom pogumen v svojem poskusu.«

Čez štiri leta bodo 20. Poletne državne igre Specialne olimpiade pripravili v Ljubljani. Organizirala jih bo VDC Tončke Hočevar. Zastavo bo VDC Zasavje svečano predalo danes, v četrtek, 9. junija po zadnji podelitvi medalj.

Savus

Foto: arhiv Savus