Na OŠ Ivana Cankarja v Trbovljah so v torek, 6. oktobra, dobre zamisli, delovne ročice in ustvarjali nemir napolnili šolo. O uspešnih delavnicah na tehničnem dnevu nam je nekaj več napisala ravnateljica šole Mojca Lazar Doberlet.

»Spoznaj? Varuj! Ohrani.« je slogan letošnjih dni evropske kulturne dediščine. Ker je pomembno, da vedenje o snovni in nesnovni dediščini lokalnega in etničnega okolja prenašamo na naslednje rodove, strokovni delavci OŠ Ivana Cankarja Trbovlje že več let približujemo to temo učencem. Preko ustvarjalnih delavnic lahko otroci preizkusijo svojo ustvarjalnost, domišljijo in zmožnost sodelovanja. Običajno gre za medgeneracijsko in medinstitucionalno sodelovanje, tokrat pa je potekalo v okviru oddelčnih skupnosti, z upoštevanjem preventivnih zdravstvenih ukrepov v največji možni meri.

Kljub temu, da danes otroci in odrasli večji del svojega kreativnega časa preživimo vpeti v delo s tehnologijo, je ohranjanje dediščine, naravne in kulturne, pomembno za razvoj otrok, za njihovo nadaljnje izobraževanje, za usmerjanje njihovih interesov in izpolnjevanje poklicnih želja.

Med tehniškim dnevom so bile organizirane delavnice. Učenci vsakega oddelka so se lahko preizkusili v ustvarjanju dveh izdelkov, ki so si jih zamislili Tina Matko in Andreja Škorjanc. Končni izdelki bi bili običajno na ogled na dobrodelnem sejmu, ki pa je tokrat, zaradi epidemiološke slike v državi, odpadel in ga bomo izvedli v bolj varnih časih.

V delavnicah so učenci poslikali steklene vazice, izdelali okrasne posodice in darilno embalažo, poslikali dekorativne kamne in lesene ploščice, izdelali okraske iz gline, vitraj s Cankarjevo podobo – dobre zamisli, delovne ročice in ustvarjali nemir so napolnili šolo v torek, 6. oktobra 2020.

Odmor med ročnim delom je bil namenjen srečanju s pisateljico in spodbujevalko branja Ireno Cerar, ki je, v živo in istočasno na daljavo, predstavila tri pravljice: o miški, kralju Matjažu in sončni princezinji. Ob pripovedovanju so najmlajši učenci lahko sodelovali in pri tem zelo uživali. Zagotovo pa si bomo zapomnili vsaj en nauk iz teh pravljic: “Bodi dober in življenje bo dobro s teboj.”

Mojca Lazar Doberlet

Foto: Gašper Ovnik, arhiv šole