Tudi v Zasavju imajo ponekod velike težave zaradi zapadlega snega. Poleg ceste na Vrhe je največ težav v naseljih pod Kumom. Prebivalci Zgornje Ključevice so že več kot dva dni odrezani od sveta.

Lokalna cesta od Lontovža do njihovih domov ni splužena, v dolino morajo prebivalci gaziti po visokem snegu, zapadlo ga je več kot meter. Cesta je neprevozna od nedelje popoldan. V naselju stalno živi 6 prebivalcev, poleg hiš je v naselju tudi precej vikendov.

Dodatne težave imajo zaradi tega, ker že dva dni nimajo elektrike, saj je sneg podrl več električnih drogov. Poleg ostalih nevšečnosti je največ težav zaradi nedelujočih hladilnih skrinj. Meso in druge dobrine iz skrinj so prebivalci enostavno zakopali v sneg in upajo, da bo hrana ostala zmrznjena.

Prebivalci na 1100 metrih nadmorske višine na jugu Zasavja imajo že sicer veliko težav. Do njih vodi makadamska cesta, ki jo večkrat uničijo zaradi spravila lesa. Za javno cesto bolj slabo skrbijo, precej težav je tudi posledica tega, da ne opravljajo sečnje ob cesti. Tudi elektrike ni zaradi slabo vzdrževanega električnega omrežja v teh koncih. Na napeljavo so namreč padle smreke in polomile drogove. Vode iz javnega vodovoda nimajo, pomagajo si s svojimi vodnjaki.

Ko dobimo odgovore na naša novinarska vprašanja, ki smo jih poslali ustreznim institucijam, jih bomo objavili. Upamo, da bodo ljudem na tem koncu Zasavja čim prej pomagali in uredili dostop do njihovih domov in jim bo v hišah spet posvetila luč.

Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekKS Rudnik – Toplice ima novega predsednika
Naslednji članekO zimski službi v Trbovljah