Konec preteklega leta smo občanke in občani Zasavja izvolili tudi nova vodstva krajevnih skupnosti. Na Savusu januarja in del februarja objavljamo sestavo vseh svetov KS v treh zasavskih občinah. Zraven pa dodajamo še nekaj zanimivosti o posamezni KS, ki smo jih izbrskali in pred časom objavili v našem tiskanem časopisu. Danes je na vrsti KS Rudnik – Toplice v zagorski občini.

Krajevno skupnost Rudnik – Toplice bo v mandatu 2022 do 2026 vodil predsednik Sašo Marn, člani sveta KS pa so še Aleš Potokar, Nataša Grošelj, Milan Medved, Jožica Sotenšek, Damjan Jagar in Erika Baš.

Urejeni pričevalci zgodovine se vklapljajo v urbano okolje okrog novozgrajenega trgovskega centra. Na brežinah pa o nekdanjem življenju rudarjev še pričajo ostanki tipičnih rudarskih naselij: šoht in kolonija. Slednja je tako kot topliška šola dobila ime po narodnem heroju Tonetu Okrogarju. Topličani so ponosni tudi na slikarja in pobudnika slikarske kolonije Izlake Zagorje Toneta Leskovška ter pesnika Mileta Klopčiča, ki je otroštvo preživel v Zagorju. Poleg Drejčnika Andreja, v katerem piše o rudarstvu, se je Klopčič v svoji izštevanki poklonil tudi koloniji:Veja vija, kompanija, velika je kolonija, v vsaki vrsti sedem hiš, v vsaki hiši velik križ, oče, mati, pet otrok, skupaj sedem je nadlog, da se osme vsaj znebiš, glej, da koga brž uloviš. 

Krajani imajo svojo KS od leta 1974. Včasih so imeli v kraju tudi svoje prostovoljno društvo, pozneje so se gasilci priključili PGD Zagorje-mesto. Tudi svoj praznik so pred leti še praznovali, in to 22. julija. Zdaj pa ga združijo s KS Franc Farčnik, Jože Marn in Kotredež. V sodelovanju z OŠ Toneta Okrogarja vsako leto izvedejo praznovanje ob materinskem dnevu. Tudi sicer šola vedno odstopi prostor dogodkom, ki jih pripravijo krajevni odbor RK ali KS. Člani sveta KS imajo na voljo le manjši prostor na Cesti Borisa Kidriča, ki pa že ne sodi več v njihovo KS.

V kraju so na pobudo društva Srečno in Občine Zagorje uredili zunanjost Aleksandrovega rova in obeh rovov Podstrana ter jih opremili z informativnimi tablami. Čez Toplice pelje tudi šolska učna pot, ki jo organizira omenjeno društvo.

Del krajevne skupnosti so tudi Vine, ki stojijo na lepi, razgledni lokaciji in pritegnejo marsikaterega pohodnika. Vrh hriba, kjer so leta 1506 postavili kapelo gamberške gospode, stoji pozneje dozidana podružnična cerkev svetega Janeza Evangelista s freskami, ki so jih odkrili in obnovili v 70. letih prejšnjega stoletja.

TPK in MD

Foto: arhiv Savus