Danes, v petek, 22. maja, zjutraj je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, dalo zeleno luč za ponovno odpiranje nekaterih institucij. Med drugim tudi dnevnih enot VDC-jev. Postopno se odpirajo tudi domovi za starejše občane.

»S ponedeljkom, 1. junija 2020, tako ponovno odpiramo vse naše enote, storitve, programe, z upoštevanjem vseh potrebnih varnostnih protokolov in prilagoditev dejavnosti, zaradi COVID-19. V upanju na srečno in zdravo nadaljevanje leta 2020, želim za vse vse dobro,« je dejala ob novici direktorica VDC Zagorje dr. Špela Režun.

Epidemiološka situacija glede COVID-19 v Sloveniji se umirja, zato se je začelo sproščanje sistemskih ukrepov za zamejitev širjenja virusa. S 25. majem se, pod posebnimi pogoji, za nove sprejeme, postopno odpirajo tudi domovi za starejše občane.

»Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je zaprosilo Ministrstvo za zdravje in Strokovno svetovalno skupino za stališče glede novih sprejemov pri izvajalcih institucionalnega varstva. Glede na prejeta priporočila priporočamo izvajalcem institucionalnega varstva postopno sprostitev novih sprejemov in vračanje uporabnikov, ki so bili v času trajanja epidemije v domači oskrbi,« se glasi sporočilo Ministrstva.

Ob izpolnjevanju vseh pogojev se novi sprejemi lahko začnejo izvajati pri izvajalcih institucionalnega varstva, kjer pri uporabnikih ni potrjene okužbe s COVID-19, s 25. majem 2020. Postopno se odpirajo tudi nekatere druge institucije in programi na področju socialnega varstva. Ponovno se odpirajo večgeneracijski centri in programi v podporo družini.

TI

Foto: arhiv Savus