Že drugič bo Slovenijo v izboru za naj učitelja na svetu zastopal zasavski kandidat. V slovenskem izboru za Global Teacher Prize je namreč zmagal dr. Uroš Ocepek, profesor na Sredni tehniški in poklicni šoli Trbovlje. Lani je bila izbrana za slovensko predstavnico v tem svetovnem izboru učiteljica Nina Jelen iz OŠ Ivana Skvarče Zagorje.

Izbor predstavnika je letos potekal v okviru iniciative Učitelj sem! Učiteljica sem! In pod okriljem Ameriške gospodarske zbornice Slovenija (AmCham Slovenija). Z izborom skušajo organizatorji opozoriti na učiteljice in učitelje, ki svoje delo čutijo kot poslanstvo, vzpodbujajo učence k večji aktivnosti ter vzorno prenašajo znanje na prihodnje generacije.

Zmagovalec Global Teacher Prize prejme nagrado v višini milijon ameriških dolarjev. Lani je nagrado med 8000 učitelji iz 121 držav, ki so sodelovali v izboru, prejela ameriška učiteljica Keishia Thorpe, ki je ustanovila šolo za socialno ogrožene otroke imigrantov in beguncev. Slovenska kandidatka je bila učiteljica Nina Jelen iz OŠ Ivana Skvarče Zagorje.

Letos je v slovenskem izboru zmagal dr. Uroš Ocepek, učitelj računalništva na Srednji tehnični in poklicni šoli Trbovlje. Med petimi slovenskimi kandidati je bil še en Zasavec: učitelj Nermin Bajramović iz OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik. Poleg dveh Zasavcev so se za ta naziv potegovali še Simon Purger (OŠ Polhov Gradec), Vera Granfol (OŠ Goranja Radgona) in Hedvika Lopatič (OŠ Brežice).

Ob razglasitvi je dr. Uroš Ocepek za Delo povedal: »Mogoče imamo res star učni sistem, ampak učitelji smo inovativni in delamo ogromne stvari v načinu razmišljanja. Imamo nekaj učencev, ki na vsaki šoli dvigajo standard. Če bi bil minister, bi uvedel, da bi morala vsaka šola poročati o dosežkih. Država bi imela pregled. Tako pa na našem ministrstvu niso vedeli za inovacijo, ki smo jo naredili na gospodarskem področju in od Gospodarske zbornice Slovenije prejeli posebno priznanje, pa smo bili prva šola v Sloveniji.«

Savus

Foto: AmCham Slovenia, osebni arhiv