V organizaciji OZSČ Zagorje in Občine Zagorje je v četrtek, 4. avgusta, pred gasilskim domom v Zagorju v okviru občinskega praznika potekalo slavnostno odkritje obeležja v počastitev delovanja Občinskega štaba Teritorialne obrambe, ki je do leta 1991 deloval v tem domu, takrat imenovanem – Dom ljudske obrambe.

Kot gostitelja sta občinstvo nagovorila predsednik OZSČ Zagorje ob Savi Jožef Priman in župan Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan. Slavnostni govornik na prireditvi je bil nekdanji komandant OŠTO Zagorje ob Savi Janez Groboljšek, ki je predstavil zgodovino doma, na katerem je postavljeno obeležje, orisal je takratno organizacijsko shemo Teritorialne obrambe, dotaknil pa se je tudi samega nastanka TO v Sloveniji po letu 1968, ko je Sovjetska zveza z ostalimi silami Varšavskega pakta s silo zatrla Praško pomlad na Češkoslovaškem. Ob koncu je še dodal, da pozdravlja idejo in odločitev vodstva Občinskega združenja slovenskih častnikov, da se ohranja spomin na delovanje TO in tudi drugih struktur slovenskega ljudskega odpora.

V kulturnem programu sta sodelovala vodja skupine Orlek Vlado Poredoš in kitarist Bojan Bergant, prireditev pa je povezovala Mojca Špitalar.

Prireditve se je udeležilo precejšnje število obiskovalcev, prisotni pa so bili prapori vseh treh občinskih častniških organizacij iz Hrastnika, Trbovelj in Zagorja ter prapora veteranskih organizacij OZVVS Zasavje in PVD Sever Zasavje.

Gregor Pilpah

Foto: Hinko Palčič


 

Prejšnji članekProslava v Zagorju
Naslednji članekPablo Garelli: Dobra prijateljstva