Letos bomo že desetič izbrali Zasavca leta. Pravzaprav letos Zasavko in Zasavca leta 2023. V naslednjih dneh bomo predstavili po tri nominirance v obeh kategorijah. Vsak dan enega. Dosedanji Zasavci leta so izmed petih kandidatov zbrali nominiranke Niko Barič, Marjeto Hribar in dr. Špelo Režun ter nominirance Iztoka Kovača, dr. Uroša Ocepka in Primoža Zelenška.

V petek smo predstavili nominiranko, košarkarico Niko Barič. Včeraj koreografa in plesalca Iztoka Kovača. Danes pa predstavljamo nominiranko, modno oblikovalko nakita Marjeto Hribar.

Marjeta Hribar

je oblikovalka nakita iz premoga znamke Kuolmi, ki je v letu 2023 prejela več prestižnih nagrad (nagrada Leonardo da Vinci v Milanu, nagrada Pegasus v Benetkah, World Best Artists Prize v Palermu ter nagrada Michelangelo v Rimu).

Marjeta Hribar širi zgodbo o premogu na povsem svoj način. International Prize Michelangelo The genius of Italy je nagrada umetnikom v svetovnem merilu, ki s svojim ustvarjanjem v svetu vplivajo na spremembe v razmišljanju in smislu ljudi. Prejela je tudi ponudbo, da bi lahko sodelovala na razstavi v Louvru v Parizu, pa finance v letu 2023 tega še niso omogočale.

Prireditev

zasavc-leta-2023

Zasavko in Zasavca leta izbirajo člani Akademije Zasavc leta. Dobitnika obeh priznanj bomo razglasili na prireditvi, ki bo v petek, 2. februarja 2024, ob 19. uri v Delavskem domu Trbovlje. Na njej bomo predstavili nominiranke in nominirance in razglasili Zasavko in Zasavca leta 2023, si privoščili pester kulturni program in druženje po dogodku. Nastopili bodo člani izjemnega ansambla Delavske godbe Trbovlje pod vodstvom dirigenta Jožeta Kotarja, tudi Zasavca leta 2020. Obiskovalce prireditve bo nagovoril Zasavc leta 2022 Vlado Poredoš, ki obljublja zanimiv nagovor. Skupaj s predsednikom UO Akademije Zasavc leta Vinkom Žagarjem bosta priznanje Zasavki ali Zasavcu leta 2023, delo steklarskega mojstra Rada Kališnika, podelila Vlado Poredoš in edina Zasavka leta doslej dr. Maša Jazbec.

Vabilo

Povabite na prireditev svoje prijatelje in preživite lep večer, na katerem bomo počastili uspešno Zasavje. Takšna druženja Zasavk in Zasavcev so redka in veseli bomo vsakega nasmejanega obraza in stiska rok. Vstop na prireditev je prost.

Savus

Foto: Savus


 

Prejšnji članekZagorelo v kleti
Naslednji članekPesniku Lakoviču v spomin