Paracetamol je ime učinkovini, ki jo najdemo v številnih zdravilih, ki se dobijo brez recepta (Lekadol, Daleron, Coldrex, …). Obstaja verjetnost, da ste jo zaužili, pa se tega sploh niste vedeli.

Paracetamol uporabljamo za ublažitev blage do zmerne bolečine – recimo glavobol, mišične, menstrualne bolečine, artritis, zobobol, pri prehladu ali gripi, … najdemo ga v tabletah, sirupih, svečkah kot samostojno učinkovino ali v kombinaciji z eno ali več drugimi.

Paracetamol ne zmanjša otekline ali pozdravi vnetja. Mehanizem delovanja še ni v celoti pojasnjen, vendar vemo, da vpliva na sproščanje določenih kemikalij v možganih, ki oznanjajo občutek bolečine.

Tako kot vsa zdravila ima tudi paracetamol neželene učinke, ki se ne izrazijo pri vseh, so pa lahko zelo resni. Do tega pogosto pride, če zaužijete preveliko količino zdravila. Večinoma ljudje zdravilo dobro prenašajo, lahko pa pride do alergičnih reakcij – če po zaužitju zdravila težko dihate ali požirate, začne otekati obraz, jezik, ustnice ali žrelo, dobite koprivnico, vas močno srbi koža ali se vam koža lušči,takoj pokličite ali obiščite zdravnika.

Najbolj resen neželen učinek je poškodba jeter. Najpogosteje do tega pride pri prevelikem uživanju zdravila. Jetra namreč paracetamol metabolizirajo v določeno spojino. Če zaužijete preveč paracetamola, jetra proizvedejo več te spojine, ki lahko v velikih količinah poškoduje jetra. Uživanje paracetamola v priporočenih odmerkih do tega ne privede. Simptomi poškodbe jeter so sledeči: porumenitev kože, sluznic in/ali beločnice, bolečina v zgornjem desnem delu trebuha, slabost, bruhanje, izguba apetita, omotica, neobičajno potenje, bledica, neobičajne modrice, poškodbe kože, temen urin, temno blato. Če opazite katerega od naštetih simptomov, pokličite 112 oz. osebnega oz. dežurnega zdravnika. Če ste zaužili prevelik odmerek paracetamola, pojdite na najbližjo urgenco, tudi, če nimate simptomov odpovedi jeter.

Uživanje prevelikih odmerkov paracetamola je pogostejše, kot si lahko predstavljamo, saj je pogosta sestavina v različnih zdravilih. Bodite previdni, preverite in seštevajte odmerke tekom dneva. To lahko zmanjša prekomerno odmerjanje. Resne poškodbe jeter lahko nastanejo pri odraslih, ki zaužijejo več kot 3 g v 24 urah, pri ljudeh, ki že imajo bolezni jeter ali če uživajo zdravila, ki lahko poškodujejo jetra ali uživajo tri ali več alkoholne enote dnevno (kljub temu da ne prekoračijo priporočenega dnevnega odmerka).

Ko odmerjate zdravilo otrokom, preverite priloženo navodilo in prilagodite odmerek. Odmerjanje je ponavadi navedeno v tabeli in je odvisno od starosti in teže otroka. Če imate kakršnokoli vprašanje glede odmerjanja, se posvetujete s farmacevtom ali zdravnikom. Nikoli ne dajajte paracetamola otrokom v farmacevtski obliki, namenjeni odraslim.

Paracetamol je, če ga uporabljamo v pravilnih odmerkih, učinkovito in varno zdravilo. Večinoma brez resnih neželenih učinkov. V primeru prekoračitve dnevnega odmerka pa so neželeni učinki lahko resni in smrtni. Zato vedno preverite vsebnost in upoštevajte že zaužito količino.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.