Konec tedna se je v hrastniških Studencah odvijal že drugi Hï festival, ki je v Zasavje pripeljal številne domače in tuje zvezde elektronske glasbe in oponašalce ene najbolj poznanih skupin v zgodovini glasbe.

Glavne zvezde letošnjega Hï festivala so bili Queen Real Tribute. Skupino sestavljajo Ivan Ristanović (vokal), Nenad Bojković (kitara), Ivan Đerfi (bas kitara) in Radoš Ćapin (bobni). Ristanović na koncertih nosi oblačila, kakršna je nosil Freddie Mercury, Bojković pa igra enako kitaro kot Brian May in jo prav tako kot May igra s kovancem, ne s trzalico, kar daje njegovemu igranju poseben zvok. Z glavnega odra so se tako v soboto razlegale znane melodije, kot so I Want To Break Free, Bicycle Race, We Will Rock You, Another One Bites the Dust, We Are the Champions in seveda Bohemian Rhapsody, ki jo je skupina izvedla s pomočjo posnetkov Freddieja Mercuryja in publike. »Queenom« so na glavnem odru nekaj po polnoči sledili Red Five Point Star iz Trbovelj.

Festival je trajal dva dni. Prvi dan je bil odet v elektronske ritme. Na glavnem odru so nastopili Plastik Funk, Mike Vale, Furious Stylez, Clay Clemens,  Joe2Shine, domačin Stanny Abram in Helius, na drugem odru pa Spencah, Kryptønite, Wooga, Nukleus in VJMVb. Na drugem odru se je elektronika nadaljevala tudi v drugi dan, ko so ga zavzeli Stanny Abram, Tea Vučković, Marko Lük, Milenko Vujašin, Sibbjag, Levis in Bilboni.

Udeležencem festivala so organizatorji omogočili tudi kampiranje.

Besedilo in foto: MD