Recital in otvoritev razstave učencev OŠ Ivana Cankarja Trbovlje ob slovenskem kulturnem prazniku, ki ga Slovenci praznujemo 8. februarja.

Na ta dan obeležujemo obletnico smrti najpomembnejšega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Okrog tega dne po vsej državi potekajo kulturne slovesnosti in prireditve. Kultura ima kot temeljna osnova naše preteklosti eno ključnih vlog tudi v današnjem globalnem svetu, ker odpira možnosti in je vzvod za družbene spremembe.

Se na Prešernov dan spomnimo samo Franceta Prešerna in njegovih pesmi? Ne, ta praznik ni le samospev našemu največjemu pesniku temveč slovenski kulturi v celoti. Cankarjevci smo se s kulturno prireditvijo z naslovom Nekoga moraš imeti rad 6. februarja 2024 poklonili življenju in delu slovenskega pesnika Ivana Minattija. 22. marca letos bo namreč minilo 100 let od njegovega rojstva.

Minatti je bil eden najžlahtnejših avtorjev intimizma v slovenski poeziji. Pesnik, ki je znal z vsako zbirko nagovoriti bralca, pa naj je pela o ljubezni ali naravi, o življenju ali smrti, o tesnobi ali radoživosti. Prevedel je tudi Malega princa francoskega avtorja Antoina de Saint-Exupérya, največkrat prevedeno otroško knjigo na svetu. Učenci OŠ Ivana Cankarja Trbovlje so ob prebiranju Minattijeve poezije, ki sicer ni del osnovnošolskih učnih načrtov, doživljanje pesnikovih stihov prelili na papir, ob tem pa je nastalo več kot 120 risb različnih motivov in tehnik.

Z recitalom njegovih pesmi so otvorili likovno razstavo v avli Delavskega doma Trbovlje, likovni izdelki pa so na ogled postavljeni tudi v Knjižnici Toneta Seliškarja Trbovlje.

Stavki in besedne zveze, kot so »pa bo pomlad prišla«, »bolečina nedoživetega«, »ko bom tih in dober«, zlasti pa najbolj razširjena in slehernemu Slovencu znana »nekoga moraš imeti rad«, bodo še dolgo med nami, pesnika pa ni več že več kot 11 let …

Vabljeni k ogledu v najbolj kulturnem mesecu v letu …

Ajda Klanšek Šimunič

Foto: OŠ Ivana Cankarja


 

Prejšnji članekPustne maske v Zagorju
Naslednji članekKljučno načelo št. 14: Opazovanje