Jani Zore je Namibijo spoznal konec 20. stoletja na misiji Združenih narodov. Med misijo ga je obiskala tudi njegova žena Andreja in takrat se je začela njuna ljubezen do Namibije, zato jo največkrat imenujeta »najina Namibija«. Ob nedeljah objavljamo potopis Janija Zoreta z zadnjega obiska Namibije. Danes objavljamo prvi, predstavitveni članek.

Država Namibija

Namibija je afriška država, ki se nahaja na južnem delu kontinenta ob atlantskem oceanu. To je dežela izrednih polpuščavskih in puščavskih prostranstev z mnoštvom raznovrstnega živalskega sveta, čudovitimi prebivalci, zelo sprejemljivo suho klimo in dežela, v kateri kamen in pesek predstavljata unikatnost in izredno lepoto. Skratka, to je prelepa dežela prvinskosti, ki obiskovalca ne pusti ravnodušnega in v katero se popotnik zaljubi na prvi pogled.

Namibija je glede na Slovenijo precej velika država. Na njeno površino lahko postavimo 40 Slovenij. Vendar v Namibiji živi samo malo več prebivalcev kot v Sloveniji, zato velja za drugo najmanj poseljeno državo – takoj za Mongolijo. Na enem kvadratnem kilometru v povprečju živijo le trije prebivalci.

Kje leži Namibija?

Namibijo na zahodu omejuje Atlantski ocean, na vzhodu pa si s sosedo Bocvano deli puščavo Kalahari. Na severu in jugu je omejena z vodotoki. Reke Kunene, Kavango in Zambezi so mejne reke z Angolo in Zambijo, medtem ko se na njenem jugu nahaja reka Oranje, ki si jo deli z Južnoafriško republiko. Na zahodnem delu Namibije se na smeri sever – jug razteza puščava Namib – najstarejša puščava na svetu. Med obema puščavama se nahaja osrednji plato z nadmorsko višino med 1300 in 1800 metri ter posejan z grmičevjem in stepsko travo, zato ga imenujejo »bushland« ali skrajšano »bush« (grmovje).

Zanimivosti

Zanimivost Namibije so različni manjši ali večji osamelci ali gorski masivi, njihova geološka zgradba je zelo stara. Le-ti se iz ravnin dvigujejo v višine tudi preko 2000 metrov. Najvišji je masiv Brandberg z 2573 metrov visokim vrhom Königstein (Kraljevi kamen). Pretežno na osrednjem platoju se nahajajo večja in manjša mesta, ki jih med seboj povezuje odlična cestna infrastruktura z lepimi asfaltnimi cestami. Podeželje pa je prepredeno z širokimi in odlično vzdrževanimi makadamskimi in peščenimi cestami. Največje mesto je Windhoek (prevod iz afrikanščine »Vetrovni kot«), s 325.000 prebivalci je tudi glavno mesto Namibije.

Barvitost

Barvni kontrast pokrajine je občudovanja vreden. Čudovito prelivanje barv od temnorjave do oker, od rdečkaste do sivomodre daje enkraten poudarek naravnim lepotam. Poseben odtenek pokrajini daje zelena barva v deževnem obdobju in zlatorjava barva v sušnem obdobju. Če pa čudoviti pokrajini dodamo se sinje nebo in prečudovite sončne vzhode in zahode, dobimo nepozabnost, ki se vsakomur vtisne v spomin. Čeprav je Namibija polpuščavska in puščavska dežela, ima tudi v sušnih obdobjih zadovoljivo količino vode tako na površju kot pod površjem. Na osrednjem platoju je veliko akumulacijskih jezer – namensko grajenih hranilnikov vode, in večinoma so med seboj povezani s cevovodi.

Zgodovina

Namibija se je v preteklosti imenovala Jugozahodna Afrika, ki je imela nemške in angleške, kasneje pa tudi južnoafriške gospodarje. Leta 1990 se je osamosvojila in dobila sedanje ime. Med njeno osamosvojitvijo sem bil prvič v tej deželi »tam doli na jugu Afrike«. Kot pripadnik 25-članskega jugoslovanskega kontingenta vojaških opazovalcev Združenih narodov sem 10 mesecev sodeloval v mirovni misiji.

Najina Namibija

Tako med opravljanjem službenih dolžnosti kot v prostem času sem spoznaval to čudovito deželo izrednih kontrastov. Med misijo me je obiskala tudi moja žena Andreja in skupaj sva preživela v tej prelepi deželi skoraj mesec dni in opazovala njeno prečudovito deviškost. In takrat se je začela najina ljubezen do Namibije, zato jo največkrat imenujeva »najina Namibija«.

Skoraj 20 let je v nama tlela želja po ponovnem obisku Namibije. Najino željo sva uresničila pozno spomladi leta 2009, ko sva se podala v namibijska prostranstva v skupini znamenitega slovenskega popotnika Zvoneta Šeruge na skoraj tritedensko potovanje. Bilo je prečudovito in ponovno je stopila na plan najina ljubezen do Namibije. Ko sva kasneje pripovedovala najine vtise prijateljem in znancem, sva vedno rekla, da v zvezi z Namibijo še nisva rekla zadnje besede.

Potovanje v Namibijo

In na jeseni 2021 sva se odločila, da ponovno odpotujeva v Namibijo naslednjo jesen. Z idejo sva okužila še najino hči Katjo in štiri prijatelje iz Velenja. Tako smo se v oktobru lanskega leta odpravili na prečudovito tritedensko potovanje v lastni režiji po tej čudoviti deželi. Mislim, da z Andrejo še nisva rekla zadnje besede v zvezi z Namibijo.

Jani Zore

Foto: Jani Zore