V okviru Dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije 20. septembra že 20. podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in drugih organizacijah. Med dobitniki priznanj tudi štiri zasavske inovacije.

Rdeča nit letošnje podelitve je bila Z inovacijami presegamo meje. Nacionalno priznanje GZS za najboljše inovacije predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji.  Pri tem je sodelovalo 13 regijskih gospodarskih zbornic, med njimi tudi Zasavska gospodarska zbornica, ki je v mesecu juniju podelila najboljše inovacije Zasavja za leto 2022. Za letošnja nacionalna priznanja je kandidiralo 45 najboljših regionalnih inovacij.

Podelili so 7 zlatih,  23 srebrnih, 12 bronastih ter 3 posebna priznanja za inovacijski izziv. Prejemnike vseh nacionalnih priznanj so predstavili v posebnem katalogu.

Med dobitniki nagrad so tudi zasavske inovacije. Zlato priznanje sta prejela Steklarna Hrastnik in RC eNeM za inovacijo Izdelava trajnostne steklene embalaže z uporabo zelenega vodika in recikliranega stekla. Srebrno priznanje sta prejela ETI Elektroelement in RC Nela za inovacijo Termično magnetni sprožnik z izboljšanim časovnim odzivom. Zasavci so prejeli še dve bronasti priznanji. Za inovacijo Razvoj novega mešalca in tehnologije za pripravo keramičnih mas za ekstrudiranje sta bila prejemnika ETI Elektroelement in RC eNeM, za inovacijo Industrializacija procesa FI rele pa ETI Elektroelement in Hidria IA Kompetenčni center.

Savus

Foto: GZS