Šolska knjižnica OŠ Točke Čeč v Trbovljah je že četrtič zapored razpisala natečaj Zasavskega festivala mladinskega pesnjenja. Letos so se zasavski osnovnošolci preizkušali v pesnjenju o družini, prijateljstvu in sobivanju.

K sodelovanju so tudi letos povabili vse zasavske osnovnošolce in prejeli več kot 100 pesmi. »V veliko veselje nam je, da vsako leto beležimo večji odziv, na kar smo še posebej ponosni,« so povedali.

Ob zaključku festivala vsako leto izvedejo podelitev nagrad za najbolj izvirne pesmi in pripravijo pogovore z ustvarjalnimi osebami. Prvo leto, ko so učenci pesnili o domovini, je bil gost na podelitvi pesnik Vid Šteh, ob zaključku drugega natečaja pesnjenja pa so v goste povabili lastnico založbe Ocean Natašo Detič. Lansko leto so učenci pesnili na tematiko Moj kraj/mesto in na zaključni podelitvi nagrad se je zbranim pridružila ustvarjalna pesnica Simona Solina. Letos so v goste povabili Ferija Lainščka. Vsakokrat pripravijo spletni zbornik pesmi, letos pa so pripravili tudi nekaj tiskanih izvodov.

Prireditve se je udeležila večina od 120 povabljenih mladih ustvarjalcev, njihovih mentorjev in ostalih gostov. Prisotnim je izrazila dobrodošlico ravnateljica OŠ Tončke Čeč Katarina Pajer Povh, pozdravni nagovor je imela tudi podžupanja Občine Trbovlje Maja Krajnik. Sledili so nastopajoči v kratkem kulturnem programu, nato pa je devetošolec Matevž Košak pripravil pogovor z Lainščkom.

Na prireditvi so podelili nagrade 16 mladim pesnikom, učencem iz osmih zasavskih šol. Nagrajeni učenec prvega vzgojno-izobraževalnega obdobja je Vid Lamovšek (OŠ Tončke Čeč). Nagrajeni učenci drugega vzgojno izobraževalnega obdobja so Rosana Kozlevčar (OŠ Šmartno), Manca Pinosa (OŠ Trbovlje), Kiara Zagorc in Pika Perme (OŠ Ivana Cankarja Trbovlje), Lucian Lešnik Pikl (OŠ Toneta Okrogarja, PŠ Kisovec), Bor Detič, Zoja Kovač in Tai Mujčinović (OŠ Ivana Skvarče, Zagorje ob Savi), Nika Mijatović (OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik) ter Zoja Evelin Božič in Staša Prelogar (OŠ Tončke Čeč). Nagrajeni učenci tretjega vzgojno-izobraževalnega obdobja pa so Simon Špajzer (OŠ Ivana Cankarja Trbovlje), Hana Brvar in Bernarda Lavrač (OŠ Ivana Kavčiča Izlake) ter Dominika Zupan (OŠ narodnega heroja Rajka, Hrastnik).

Savus

Foto: arhiv OŠ Tončke Čeč