Na predvečer kulturnega praznika je v gledališki dvorani Delavskega doma Trbovlje potekala osrednja slovesnost, na kateri je bila podeljena nagrada Tončke Čeč. Letos jo je za kulturne in umetniške dosežke v občini in izven nje, ki prispevajo k uveljavitvi in ugledu Občine Trbovlje, prejela Marina Benetek.

Nagrado sta nagrajenki podelili županja Občine Trbovlje Jasna Gabrič in podžupanja Občine Trbovlje Maja Krajnik. V kulturnem programu so nastopili trboveljski kulturniki. V svet plesa sta gledalce popeljala plesalca Plesnega kluba Samba pa ti,  v svet glasbe kitarski orkester Glasbene šole Trbovlje, v svet poezije so vstopili z recitalom Literarnih prijateljev, nastopili pa so še Moški pevski zbor Zarja, Mladinsko gledališče Svoboda in Mešani pevski zbor Prosavus.

O letošnji nagrajenki

Marina Benetek se je rodila leta 1949 v Trbovljah. Po končani osnovni šoli je odšla na učiteljišče v Celju in se kot učiteljica zaposlila v Gabrovki, pozneje pa v Starem trgu pri Ložu. Ko se je sprostilo delovno mesto, je nastopila službo na podružnični šoli Dobovec, po nekaj letih pa je prišla na OŠ Alojza Hohkrauta, kjer je bila najprej učiteljica, v pokoj pa je odšla kot pomočnica ravnateljice.

Vedno je rada brala in pisala. Kot učenka spise, kot učiteljica besedila za proslave in druge prireditve. V vseh krajih, kjer je službovala, se je vključila v kulturno-prosvetna društva. Vodila je recitatorske in dramske krožke. Z učenci je potovala od bivše Elektrarne do Iskre, kjer so nastopali za delavce. Dolga leta je zbirala prispevke in urejala šolska glasila ter šolsko kroniko.

Napisala je več kot petsto pesmi in proznih besedil. Pesmi so nastajale ob raznih priložnostih. Bila je tudi predsednica Društva prijateljev mladine, kjer je pripravljala kulturne prireditve.

Po upokojitvi se je pridružila sekciji za literarno dejavnost Literarni prijatelji pri Društvu upokojencev Trbovlje. Pri sekciji deluje skoraj 20 let. V tem obdobju je (kot scenaristka, avtorica pesmi in proze, režiserka) pripravila več kot sto uspešnih literarnih večerov. Bila je tudi pobudnica medgeneracijskega sodelovanja upokojencev z OŠ Alojza Hohkrauta.

Savus

Foto: Andrej Uduč