Trboveljčan Iztok Kovač je prejemnik nagrade Ksenije Hribar za življenjsko delo na področju sodobnega plesa. Podelili mu jo bodo na festivalu Gibanica.

Iztok Kovač je  vrhunski ustvarjalec in pogonska sila slovenskega sodobnega plesa. Z svojo vztrajnostjo  mu je uspelo spremeniti način razmišljanja o zasebni instituciji na področju umetnosti. Njegovo delo obsega nekaj manj kot 40 avtorskih projektov in plesnih filmov, umetniško vodenje plesnega ansambla En-Knap Group in Centra kulture Španski borci, ki javnosti poleg lastne repertoarne produkcije kontinuirano predstavlja tudi del slovenske in mednarodne sodobne plesne produkcije. V žiriji za podelitev nagrade Ksenije Hribar za življenjsko delo so sodelovale članice žirije Dragana Alfirević, Teja Reba in Nataša Živković.

S svojo prvo samostojno predstavo Kako sem ujel Sokola je v zgodnjih 90. letih minulega stoletja uprizoril izjemen umetniški prvenec. V Leuvnu v Belgiji je ustanovil lastno plesno skupino. Kot prvi predstavnik sodobnega plesa je istega leta prejel nagrado Prešernovega sklada. Leta 2007 je ustanovil mednarodno plesno skupino En-Knap Group, prvi stalni ansambel za sodobni ples v Sloveniji. Kmalu zatem je bilo produkciji En-Knap zaupano vodenje Centra kulture Španski borci v Ljubljani, kjer je Kovač še danes umetniški ter programski vodja domačega in mednarodnega programa.

Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekDolani klonili v Škofljici
Naslednji članekNika in Hana najboljši strelki leta 2021/22