V soboto, 4. junija 2022, sta se Vandrovčka iz DU Zagorje ob Savi skupaj s pohodniško skupino Sokoli PD Litija odpravila na Dolenjsko.

Pohod smo začeli izpred Levstikovega doma v Velikih Laščah, znanih kot zibelka slovenske kulture. Lokalni vodnik Emil nas je nekaj časa vodil po delu Velikolaške kulturne poti. Najprej smo se povzpeli na hrib, na katerem stoji cerkvica sv. Roka (640 m) nad Srobotnikom. Naprej je bila pot razgibana. Šli smo skozi naselji Strmec in Dolnje Retje, kjer smo si ogledali Ilijev kozolec iz konca 18. stoletja. Narejen je bil iz tesanega lesa brez enega samega žeblja in je kulturni spomenik. Sledila je hoja skozi Gornje Retje, potem čez travnike in gozdičke proti Grmadi. Po treh urah smo prišli do Turističnega doma na Grmadi (887 m) nad Ortnekom. Grmada leži na zahodni strani Ribniške Male gore in spada v naselje Vrh pri Poljanah.

Tam smo si odpočili in odžejali. Mnogi pohodniki smo se spomnili, kako smo junija 2012 tja prišli iz Ribnice preko Svete Ane v štirih urah. Približno sto metrov pod kočo nas je na parkirišču čakal avtobus.

Ivan in Olga Kos

Foto: Ivan in Olga Kos