Danes je trboveljsko Društvo prijateljev mladine eno najboljših v Sloveniji. Za mlade znajo poskrbeti številni srčni prostovoljci in dobro vodstvo društva. Mnogi ne vedo, da je bila pobudnica društva leta 1953 Marija Filač, srčna učiteljica, ki je bila tudi dobra pevka. Z očetom se je na začetku druge svetovne vojne skregala in zapustila šolo v Celju, ker so začeli poučevati samo v nemščini. Bila je ena od pevk legendarnih Slavčkov, Trbovlje pa ji bodo lahko večno hvaležne prav zaradi ustanovitve društva DPM. Filač je pisala tudi pesmi in članke za različne časopise in revije.

Marija Mija Filač, z dekliškim priimkom Grabner, je bila rojena 31. januarja 1924 v Trbovljah. Ob mami in očetu je preživela otroštvo tudi s starejšim bratom Vinkom. Osnovno šolo je obiskovala v Trbovljah, meščansko šolo je končala leta 1939. Želela je na učiteljišče, kjer so bili sprejemni izpiti ter vpis vsako drugo leto. Imela je priporočilo razredničarke Kriste Schuler, a ni bila sprejeta, ker so imeli prednost fantje in krščansko usmerjena dekleta. Do aprila leta 1941 je obiskovala trgovsko šolo v Celju. Po nemški okupaciji se je uprla očetu in ni več hotela obiskovati šole, kjer so poučevali samo v nemškem jeziku.

Od otroških let je pela v mladinskem pevskem zboru Trboveljski slavček in z njim  gostovala v mnogih mestih. V zboru je bila aktivna tudi po vojni, ko so leta 1949 iz članov nekdanjega zbora Slavček ustanovili mešani pevski zbor. Do oktobra 1960 je imel zbor kar 109 članov.

Za kratek čas se je zaposlila v Trboveljski premogokopni družbi. Marca leta 1944 je prejela obvestilo s terena, naj se udeleži učiteljskega tečaja na osvobojenem ozemlju v Beli krajini. Pedagoško akademijo je kasneje končala ob delu. Ves čas delovne dobe je učila v osnovni šoli Alojza Hohkrauta Trbovlje, vmes je trikrat prevzela tudi delo upraviteljice šole. Bila je pobudnica ustanovitve društva, ki bo skrbelo za dobro lokalnih otrok – Društva prijateljev mladine. Občina Trbovlje je bila med redkimi slovenskimi občinami, ki je imela takšno društvo že leta 1953. Skoraj trideset let je bila Filačeva predsednica društva, funkcijo je opravljala kot prostovoljka. Za to delo je prejela številna priznanja (npr. plaketo kurirja Jovice). Uspešno je sodelovala pri zbiranju sredstev za gradnjo počitniškega doma na Debelem Rtiču.

Po upokojitvi je pisala številne članke v različne revije, več kot deset let pa je  aktivno sodelovala na območnem srečanju literatov seniorjev Zasavja. Marija Filač je umrla 14. marca 2017 v Trbovljah.

MP

Foto: Celjskozasavski.si, Sr(e)čno Trbovlje

Viri in literatura

Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje, Celjskozasavski.si, 2019

Intervju z Mijo Filač na portalu Sr(e)čno Trbovlje


 

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekSkupen nastop na Alpe Adria