Na današnji dan leta 1944 so nacisti v koncentracijskem taborišču Mauthausen umorili zagorskega rudarja in komunista Karla Hudomalj. Med drugo svetovno vojno je organiziral odporniško gibanje na Dunaju v Avstriji.

Karel (tudi Karlo) Hudomalj (partizansko ime Oskar) se je rodil 18. oktobra 1905 v Lokah pri Zagorju. Delal je v zagorskem rudniku. Leta 1920 je postal član SKOJa (Zveze komunistične mladine Jugoslavije), sedem let kasneje pa se je včlanil v Komunistično partijo Jugoslavije. Kot član Proletarskih akcijskih čet je sodeloval v spopadu z Orjuno v Trbovljah. Študiral je v Moskvi, po študiju pa deloval v Komunistični mladinski internacionali na Dunaju. Leta 1934 so ga izvolili v Centralni komite KPJ. Zaradi nesoglasij z generalnim sekretarjem partije Milanom Gorkićem so ga odstranili s položaja, leta 1939 pa izključili iz partije.

Leta 1940 so ga Nemci aretirali in ga poslali v delovno taborišče, od koder je pobegnil in na Dunaju organiziral mrežo avstrijskega odporniškega gibanja. Leta 1943 je na Dunaju urejal in izdajal protifašistično glasilo Die Wahrheit (Resnica, op.a.). Leta 1944 ga je Gestapo ponovno aretiral in ga poslal v koncentracijsko taborišče Mauthausen, kjer so ga 27. septembra 1944 obesili.

Savus

Foto: Zasavski rokovnik

Viri in literatura

Roman Rozina, Zasavski rokovnik, 2006

Sr.wikipedia.org


 

 

Prejšnji članekNovi sodelavci iz tujine
Naslednji članekDanes dogaja