ponedeljek, 15 julija, 2024

Iz te kategorije

Na današnji dan: Franc Princ

Na današnji dan leta 1992 je umrl Franc Princ. Rojen je bil v trboveljskem naselju Žabja vas. Poklicna pot ga je vodila od rudarja, rudarskega tehnika, bil je ravnatelj Industrijsko rudarske šole in komercialist v STT in Rudisu. Velik pečat je dal v kulturnem življenju Trbovelj in Slovenije, izdal je tudi pesniško zbirko.

Poklicna kariera

Po mladosti v rodnih Trbovljah se je zaposlil v tamkajšnjem rudniku. Njegov osnovni poklic je bil rudar, pravzaprav rudarski tehnik. Kot ravnatelj je vodil Industrijsko rudarsko šolo, bil je med ustanovitelji Srednje tehniške šole v Trbovljah. Kasneje se je zaposlil v Strojni tovarni Trbovlje in pri Rudisu, v obeh podjetjih je delal kot komercialist.

Gledališčnik, kulturnik

Princ se je že pred drugo svetovno vojno v meščanski šoli pričel ukvarjati z gledališčem. V ljubiteljskemu gledališču se je najprej poskusil kot igralec, kasneje tudi kot režiser. Takoj po končani vojni je pripravljal in uprizarjal gledališka dela na domačih odrih. Bil je aktiven v Veselem teatru v Trbovljah. Svojo nagnjenost k iskrivemu humorju je nadgradil s sodelovanjem v časopisu Pavliha, bil je tudi član omizja za zabavni program RTV Slovenija. Za številne lokalne prireditve in slavja je pisal tekste, sodeloval je pri okrajnem svetu Svobod v Ljubljani, kjer je bil predsednik odbora za zabavno življenje. Kot predsednik občinskega sveta Svobod in predsednik skupščine Kulturne skupnosti Trbovlje je postal tudi pomemben kulturni funkcionar. Nekaj let je kot predsednik vodil tudi Delavsko godbo Trbovlje. Prav tako je bil do smrti vodja Kulturnega društva pri Društvu upokojencev Trbovlje.

Pesnik

Franc Princ se je ukvarjal tudi s pesništvom. Pisati je začel leta 1938. Najbolj priljubljene teme v njegovih pesmih so bili narava, otroci, rudarji in Trbovci. Njegove pesmi so leta 1985 izšle v zbirki Resje / pesmi za otroke / štirje letni časi, izdala jo je Zveza kulturnih organizacij Trbovlje. Zbirko je ilustriral Jože Ciuha. Pesmi je objavljal tudi v mladinskih oz. pionirskih revijah. Nekaj jih je objavljenih še v zbirkah Šarabanka, Večerna rosa, Slovenske narodne pesmi in Trbovlje, z dušo in srcem. Pesmi je objavil tudi v drobni knjižnici, ki jo je namenil svojim znancem in prijateljem v spomin. Nekaj njegovih pesmi je uglasbenih.

Franc Princ je umrl 26. decembra 1992 v Trbovljah.

Savus

Foto: arhiv Celjskozasavski.si

Viri in literatura

– In memoriam, Tine Lenarčič, 1992

– Tine Lenarčič, Spremna beseda, pesniška zbirka Resje, 1985

– Tine Lenarčič, Trbovlje, z dušo in srcem, 2002

– Cobiss bibliografija

– Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje, Celjskozasavski.si, 2019


 

Previous article
Next article

Isti avtor