sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Na današnji dan: Bogdan Lipičnik

Na današnji dan leta 1946 se je rodil univerzitetni profesor dr. Bogdan Lipičnik, ki se je ukvarjal s psihologijo, ekonomijo, razvojem kadrov. Predalav je na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, svojo poklicno pot pa je pričel v trboveljski iskri. Lipični je avtor več knjig o organizaciji podjetij in razvoju človeških virov.

Dr. Bogdan Lipičnik se je rodil 26. septembra v Zagorju ob Savi. Po osnovni šoli je obiskoval bežigrajsko gimnazijo v Ljubljani, kjer je leta 1966 maturiral. Leta 1971 je diplomiral iz industrijske psihologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani, magisterij je opravil iz poslovno-organizacijskih znanosti na Ekonomski fakulteti v Ljubljani leta 1983. V letu 1987 je doktoriral iz organizacijskih znanosti na Fakulteti za organizacijske vede v Kranju.

Pet let je bil zaposlen v Iskri, Tovarni polprevodnikov v Trbovljah. Leta 1976 se je zaposlil na Zavodu za organizacijo poslovanja Ljubljana, kjer je ostal do leta 1989, ko se je zaposlil kot predavatelj na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Na mestu predavatelja na Ekonomski fakulteti v Ljubljani je ostal do upokojitve. Ukvarjal se je zlasti z razvojem človeških virov, organizacijo podjetij, motivacijo zaposlenih ter s psihološko klimo in z organizacijsko kulturo v posameznih podjetjih. Objavil je več člankov, razprav in učbenikov s področja svojega delovanja. Njegova najbolj znana dela so Ekonomika in organizacija podjetja (1991), Psihologija v podjetjih (1993), Človeški viri in ravnanje z njimi (1998), Ravnanje z ljudmi pri delu (1998) in Organizacija podjetja (1998).

Dr. Bogdan Lipičnik je umrl 5. marca 2018 v Trbovljah.

Savus

Foto: Celjskozasavski.si


 

Previous article
Next article

Isti avtor