Na železniški progi Hrastnik – Ljubljana bodo zaradi obnove postaje Laze in pričetka prenove postaje Litija ter vzdrževalnih del na progi Trbovlje – Hrastnik od 3. februarja do 14. marca morali železniški promet deloma nadomeščati z avtobusnimi prevozi. Možne so tudi zamude.

Investicijska dela na železnici

Na javni železniški infrastrukturi potekajo obsežna investicijska dela, ki jih izvaja država kot lastnik infrastrukture za boljši železniški promet. Poleg številnih drugih del bodo ena največjih del, ki zahtevajo nadomestne prevoze namesto nekaterih vlakov, izvajala na odsekih proge Ljubljana – Litija – Zidani Most – Dobova. »V času del je naš cilj, da promet poteka varno in čim manj moteno za potnike, predvsem v času prometnih konic. V glavnih koničnih časih tako v največji meri vlaki vozijo v ojačani sestavi, kjer je to mogoče. V času nadomestnih cestnih prevozov in ovir v propustnosti proge so možne zamude, zato vse potnike opozarjamo, da pred potovanjem preverijo vozne rede in stanje v prometu,« so zapisali na Slovenskih železnicah.

Laze in Litija

V okviru zapore Ljubljana – Litija se bodo izvajala obsežnejša dela na območju železniške postaja Laze z neprekinjeno zaporo tira 3, kjer bo izvedena kompletna demontaža obstoječega tira z vgradnjo novega spodnjega in zgornjega ustroja ter navezava na nov peron. Sočasno bodo nadaljevali dela na gradnji izvennivojskega dostopa (podhod, stopnišča, nadstreški).

Na železniški postaji Litija bodo pričeli s prenovo postaje in ureditvijo novega izvennivojskega dostopa (podhod, stopnišča, nadstreški).

Nadomestni avtobusi

Nadomestni avtobus ima v nekaterih primerih zaradi zagotavljanja zvez odhod tudi prej, kot bi imel vlak po rednem voznem redu. Pri načrtovanju potovanja od Ljubljane do Litije in naprej bodite pozorni na izbiro ustreznega nadomestnega prevoza, saj vlak na isti relaciji nadomešča več avtobusov.

Nadomestni avtobusi z zagotovljeno zvezo za nadaljnjo potovanje z vlakom iz Litije v smeri Zidani Most, Maribor, Dobova so dodatno označeni.

Vzdrževanje proge Hrastnik – Trbovlje

Sočasno z deli na postaji Laze bodo izvajali tudi redna vzdrževalna dela, s katerimi bodo zagotavljali varnost železniškega prometa na odseku proge Hrastnik – Trbovlje. Od 5. februarja do 14. marca bodo dela izvajali ob dnevnih zaporah posameznega tira v času, ko ni glavne prometne konice (7.30 do 13.40).

Zaradi vožnje vlakov samo po enem tiru v obe smeri lahko pride do krajših zamud vlakov.

Savus

Foto: Savus


 

Prejšnji članekPonedeljkov razmislek: Zasavje v 2024
Naslednji članekVsak dan več punc v jami