V soboto, 23. septembra, se je v Delavskem domu Trbovlje zaključil že 15. zaporedni festival Speculum Artium. Tradicionalni festival novomedijske kulture v Zasavje pripelje številne umetnike, ki pri svojem delu posežejo po uporabi tehnologije ter mnoge izumitelje, ki svoje inovacije združujejo z umetnostjo.

Nasmejani otroci so tekali po avli Delavskega doma in si ogledovali inštalacije, se z navdušenjem pogovarjali z robotko, si nadeli VR očala in opazovali robotsko roko, kako upravlja z marioneto. Tisti malo starejši so se po ogledu razstave pogovarjali, kako je to mogoče. Kako lahko robot igra na bobne? Kako lahko merimo čustva in jih spremenimo v svetlobo? Kako je možno, da, ko pomahamo robotu, nam ta pomaha nazaj? Festival Speculum Artium je v Zasavje ponovno pripeljal najnovejše tehnološke napredke in dokazal, da lahko tudi tehnologija postane umetnost.

Pobudnik festivala in župan občine Trbovlje Zoran Poznič je na uvodni slovesnosti povedal: »V prostorih Delavskega doma smo gostili vse, kar svet trenutno premore na področju tehnologije. Tak festival se ne odvija v Ljubljani, ne v Mariboru, ne v Zagrebu, pač pa v Trbovljah – v osrčju Zasavja.«

Že 15. zaporedni Speculum Artium se je letos odvijal od srede, 20. septembra, pa vse do sobote, 23. septembra. Obiskovalci so si lahko ogledali, preizkusili in tudi soustvarjali številne inštalacije. Več kot 40 umetnikov je letos predstavljalo 23 del, med njimi pa je bila rekordna številka slovenskih avtorjev. »Zdi se mi zelo pomembno, da lahko na Speculum Artiumu ponudimo možnost tudi mladim, še neuveljavljenim umetnikom, oziroma tistim, ki so slovenski javnosti manj poznani,« je povedala direktorica Delavskega doma, glavna organizatorka in kustosinja festivala Špela Pavli Perko.

»Zelo sem zadovoljna, saj je letos padla odločitev, da s festivalom začnemo dan prej. Pri organizaciji sodelujem že od samega začetka in iz prve roke vidim, da ta vsako leto poteka bolj gladko. V dopoldanskih urah večinoma gostimo skupine vrtčevskih otrok, osnovnošolcev in srednješolcev, posamezniki in družine pa se razstave udeležijo popoldne. Veseli me tudi dejstvo, da nas veliko otrok obišče v sklopu šole, kasneje pa na festival pripeljejo še svoje starše,« je na vprašanje o organizaciji tako obsežnega dogodka odgovorila Pavli Perko.

V okviru festivala so potekale številne delavnice. Obiskovalci so se lahko podučili o temah, kot so umetna inteligenca v turizmu, električno prevodnih tekstilijah in o oblikovanju virtualnih svetov. Na račun so prišli tudi najmlajši, ki so si lahko v sklopu festivala ogledali film Zeleni slon in lutkovna predstavo z naslovom Zasavska Robotnica. Glavna atrakcija letošnjega Speculum Artiuma pa je bila robotska glasbena skupina Compressorhead.

»Gre za štiri robote, ki na prave inštrumente igrajo čisti rock. Roboti prihajajo iz Nemčije, njihovi avtorji so berlinski umetniki, ki so zadolženi za mehanski del. Za glasbeni del pa sta poskrbela nekdanja člana zasedbe NoMeansNo John in Rob Wright,« je pojasnila predstavnica za odnose z javnosti Anja Doležalek Škrabar. Skupina robotov iz recikliranih materialov je v petek, 22. septembra, priredila koncert, ki so se ga obiskovalci lahko udeležili v gledališki dvorani DDT.

Poleg skupine Compressorhead so obiskovalce festivala navdušile tudi robotnice. Gre za Zasavski projekt, ki je nastal s sodelovanjem društev Trbovlje novomedijsko mesto in Marionetno gledališče Jurček. Razvili so marionetno lutko v obliki hobotnice, ki jo lahko upravlja robotska roka, ki je sicer ustvarjena za delo v industriji.

Na festivalu se je predstavila tudi svetovno znana zasavska oblikovalka Marjeta Hribar. Marjeta je svetovno prepoznavnost dobila zaradi nakita, izdelanega iz premoga, na Speculum Artiumu pa se je predstavila v drugačni (a vendar njej značilni) luči. Izdelala je kip z naslovom Uranova geoda, v kateri je povezala preteklost z vizijo prihodnosti. Kip simbolično predstavlja staro energijo v opomin in vednost, da v prihodnosti ne ponovimo enakih napak, ter podaja lastno vizijo usmeritve. Zibelka iz premoga obdaja zelen uranov cvet, tako pa oba materiala pridobita še na estetski vrednosti.

Speculum Artium nam ponuja novo, popolnoma unikatno zmes kulture in tehnologije. Festival nam pred domači prag postavi napredek in nove zvrsti umetnosti, Zasavci pa smo lahko veseli, da se tak dogodek odvija med nami.

Ema Gospodarič

Foto: Ema Gospodarič


Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekNogometni derbi